ALEKSANDRU JERKOVU URUČENA "ZLATNA KNJIGA" : Biblioteka Matice srpske obeležila svoj dan

J. S.

30. 04. 2024. u 17:29

O DVESTOGODIŠNjICI Letopisa, najstarijeg književnog časopisa Evrope i uoči dvodvekovnice Matice srpske koja će „pasti“ na 2026.godinu, Matičina Biblioteka svečanom akademijom obeležila je svoj dan sećajući se 1864.godine kada je Matica iz Pešte preseljena u Novi Sad.

АЛЕКСАНДРУ ЈЕРКОВУ УРУЧЕНА ЗЛАТНА КЊИГА : Библиотека Матице српске обележила свој дан

foto BMS

Svečanu akademiju blagoslovio je  episkop mohački Damaskin,prenoseći pozdrave i blagoslov vladike bačkog dr Irinija, poštovaoca ove ustanove kulture  a zatim su   predsednik Matice srpske Dragan Stanić i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, besedili o značaju  BMS.

Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, podsetio je na 1838. godinu, kada je doneta odluka da se biblioteka otvori za   javnost.Sećanje seže i do  Save Tekelije, velikog našeg dobrotvora, Jovana Subotića, Jovana Đorđevića, Jovana Radonića i svih drugih vrednih srpskih kulturnih poslenika.

Reči  hvale uputio je prisutnima, dragocenom čitalačkom bratstvu," jer je naša kuća i njihova kuća" kao i  najneposrednijim saradnicima, i svim zaposlenima u Biblioteci Matice srpske, zahvalivši im na saradnji i poverenju.

- Kad smo zajedno, noseći bremena jedni drugima, možemo sve. Ako, pak, jedan gradi a drugi razgrađuje, nema koristi osim truda. Bibliotečka etika ne podrazumeva samo izgrađivanje primerenog odnosa s čitaocem, već i primereno-plemenitog odnosa unutar kolektiva i društva, s drugim kućama knjige, i priziva, više svega, jedinstvo etičkog načela i profesionalnog pristupa - rekao je, između ostalog, upravnik Radulović.

Na svečanosti je uručena Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske,koju ova ustanova dodeljuje od 2015.godine. Žiri u sastavu dr Milan Micić,predsednik i članovi dr Zoran Đerić i mr Gordana Đilas priznanje je dodelio  prof. dr Aleksandru Jerkovu, upravniku Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“  i profesoru na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Laureat Jerkov je istakao u svojoj besedi da biblioteke valja sačuvati, kao sidrišta u dugom i neizvesnom putovanju.

- Može se putovati kroz književnost, sa književnošću i zbog književnosti, tamo gde se nikako drugačije ne može ni krenuti, a kamoli stići? Nagrada i nije da se stigne na odredište, nagrada je da se putuje - naglasio je dobitnik Zlatne knjige. 

foto J.S.

 Nagradu Zlatna knjiga čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa su dobitniku uručene tokom svečane akademije u čast Dana Biblioteke, a okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

Uručene su i Zahvalnice Biblioteke Matice srpske – Dragici Mijović, dugogodišnjem bibliotekaru u Odeljenju stare i retke knjige i legata, doktoru Željku Vučkoviću,  profesoru na Katedri za bibliotekarstvo na Pedagoškom fakultetu u Somboru, dugogodišnjem bibliotekaru i rukovodiocu Odeljenja za matične poslove u BMS kao i Narodnoj biblioteci  Kruševac i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ iz Niša.

U kulturnom programu učestvovao je hor Karlovačke bogoslovije, dok je program vodila Sonja Damjanović. Proslavu su uveličale brojne zvanice iz našeg javnog i kulturnog života. Ovom prilikom priređena je i izložba u čast 200 godina od rođenja Branka Radičevića, čiji su autori Nataša Bundalo Mikić i Mirko Dimić, a urednik Selimir Radulović.

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)