GRADOVI, PROSTORI, SEĆANJA: Samostalna izložba Mirjane Bobe Stojadinović u Galeriji ULUS-a (FOTO)

M.A.K.

07. 05. 2024. u 18:30

MOJ profesionalni umetnički rad započeo je samostalnim predstavljanjem 1998. u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu na drugoj godini studija Fakulteta likovnih umetnosti, na poziv Biljane Tomić.

ГРАДОВИ, ПРОСТОРИ, СЕЋАЊА: Самостална изложба Мирјане Бобе Стојадиновић у Галерији УЛУС-а (ФОТО)

Foto promo

Tema te izložbe bila su četiri "moja" grada: Beograd u kome sam rođena, Sombor odakle je moj tata, Sofija odakle je moja mama i Herceg Novi u kome smo porodično često provodili leta. Ova četiri grada mapirana su uličnim kockama koje sam intuitivno prikupljala godinama...

Ovim rečima umetnica Mirjana Boba Stojadinović (1977) započinje osvrt na svojih prvih 25 godina rada, koje zaokrtužuje samostalnom izložbom "Mestopriča" u galeriji ULUS-a, koja će biti otvorena 8. maja u 19 časova. Kako objašnjava u autopoetičkom tekstu koji prati ovu postavku i njen dalji umetnički rad odvijao se u ovim tematsko-izvedbenim okvirima: istraživanja gradova, putovanja, lične pripadnosti i neprekidnog uspostavljanja odnosa, korišćenje veoma različitih materijala, umetničkh tehnika, kao i zvukova, što je sve bio materijal koje sam uobličavala u prostorni ambijent često tek na licu mesta u galeriji.

Izložbu tako čini devet radova koji su čvorišta, zaokruženi misaoni procesi, kojima umetnica zaoklružuje svoj doživljaj sveta.

- Kroz umetnički rad bavim se prostorom i načinima na koje prostor stupa u interakciju i omogućuje kreativne, društvene i političke frekvencije svakodnevice- objašljava Stojadinovićeva. -.Prostor koristim kao način izražavanja i za intervencije, često produkujući radove specifično za vangalerijske ambijente. Moja praksa ukorenjena je u iskustvu neposrednog okruženja. Uvek sam u potrazi za specifičnošću konteksta i idiosinkratičnošću ljudskog iskustva. Osnovna materijalna sredstva koja koristim u radu su fotografija, tekst, zvuk, glas i svetlost i njihovi skulpturalni kvaliteti, koji zajedno oblikuju situaciju u prostoru. Zanima me rad sa i za ograničeni broj publike, eksperimentišući sa načinima na koje iskustvo može da se podeli.

Nakon što je diplomirala slikarstvo i magirstrirala crtež na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, ova višestruko nagrađivana autorka je magistrirala likovnu umetnost na Institutu Pit kvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetnosti u Plimutu, Velika Britanija. Samostalno je izlagala u galerijama u Beogradu, Somboru , Zrenjaninu, Čačku, Kragujevcu, Cetinju i Zagrebu . Osmislila, organizovala i učestvovala u brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Holandija, Italija, Nemačka, Hrvatska). Njeni radovi su u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Telenor kolekcije srpske savremene umetnosti, Savremene galerije Zrenjanin, Narodnog muzeja Crne Gore, Umetničke galerije Nadežda Petrović, i drugim javnim i privatnim kolekcijama.

Od 2018. do 2023. godine sarađivala je sa Redakcijom kulture Radio Beograda 2 (RTS) za oblast savremene vizuelne umetnosti, 2022-2023. godine sarađivala je sa KCB kao koordinator za odnose sa javnošću (uključujuči 59. Oktobarski salon), od novembra 2023. zaposlena je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na poslovima arhive i odnosa sa javnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)