JUBILARNI "MILUTIN": Nesmanjeno interesovanje za predstavu u izvođenju Nenada Jezdića i posle 200 izvođenja u Zvezdara teatru

V.V.S.

09. 05. 2024. u 12:40

MONODRAMA "Knjiga o Milutinu" Danka Popovića ovog meseca će biti izvedena 200. put u Zvezdara teatru: Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti jubilarni put 11. maja na Novoj sceni ovog teatra.

ЈУБИЛАРНИ МИЛУТИН: Несмањено интересовање за представу у извођењу Ненада Јездића и после 200 извођења у Звездара театру

foto N.Vukelić

Predstavu ( u režiji Egona Savina) do sada je videlo više od 30 hiljada ljudi na sceni Zvezdara teatra, a broj je i veći ako se uzme u obzir i 75 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

- Milutin je svedočanstvo da su jedino herojstvo i realan mit ono što se rađa u istrajnosti pojedinca i njegovoj želji za dobro svojih najbližih i svog naroda, pa i svojih neprijatelja. Pobožna tišina i neverica, suze u publici kada se izgovore sudbine, imena, brojnost i mera srpske žrtve ukazuju mi na to da i publika, a i ja kao tumač te i takve sudbine, zapravo zajedno prolazimo kroz jednu meru katarze i želje za ponovnim sticanjem stvarnog identiteta koji nam pripada i koji se tako jeftino zagubio u našem novijem trajanju. Milutin i njegovo žitije u mojoj, a i u rediteljskoj koncepciji je jednostavno, da ponovim, zbog sve skepse i kotroverze...antiratna drama. Sve ovo i rađa pozorišnu istinu, koja je jedini i stvarni razlog želje i potrebe za ovakvom predstavom. - ističe Nenad Jezdić uoči jubilarnog izvođenja.

Komad je nastao po delu Danka Popovića "Knjiga o Milutinu", najčitanijoj knjizi posleratne srspke književnosti. Jezdić je obišao skoro 80 gradova u zemlji, stigao do Beča i Frankfurta, a ovog meseca je u planu i gostovanje u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Raškoj.

Autor scenografije i kostima za "Knjigu o Milutinu" je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)