„SAVRŠENI PARTNER“ PRVI PUT U SRBIJI: Večeras u Kikindi premijera predstave Mire Gavrana ( Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

17. 05. 2024. u 14:28

„Savršeni partner“ nova je predstava Narodnog pozorišta u Kikindi koja će premijerno biti izvedena večeras. Biće to ujedno prvo igranje u Srbiji ovog teksta Mire Gavrana, poslednjih 15 godina najizvođenijeg savremenog hrvatskog dramskog pisca u regionu.

„САВРШЕНИ ПАРТНЕР“ ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: Вечерас у Кикинди премијера представе Мире Гаврана ( Фото)

Foto: R. Šegrt

Igraće se na maloj sceni, pa su karte odavno rasprodate, jer se, izgleda, publika uželela dobre komedije. Gavranovu priču o potrazi mlade žene za savršenim muškim partnerom, za kikindski teatar režira i adaptira Tijana Vasić. Odabrala je da Tinu i Barbaru tumače dve glumice kikindskog pozorišta, koje zajedno, a ni pojedinačno, nikada nisu loše odigrale poverene uloge: Marina Vodeničar i Mina Stojković. „Savršenog“ muškarca igraće Vladimir Maksimović, koga kikindska publika, takođe voli. Tekst Mire Gavrana izabrali su profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti Đorđe Marković, nekadašnji glumac, a odnedavno umetnički direktor kikindskog pozorišta i rediteljka Vasić.

Foto: R. Šegrt

Sleva: Tijana Vasić, Marina Vodeničar, Mina Stojković i Vladimir Maksimović

- Tekst je vrlo aktuelan, govori o našim životima i sudbini čoveka u savremenom svetu, na komičan način. Ovo je priča o usamljenosti, izolovanosti i potrebi pojedinca za savršenstvom. Jedna žena ima potrebu i pregnuće za savršenim partnerom, a tražeći svoju idealnu polovinu nalazi se u raznim situacijama. Ovaj komad trebalo bi da probudi svest da je čovek kao živo biće - nezamenljiv, u svakom pogledu – naveo je Marković.

Rediteljka Vasić dobro poznaje kikindsko pozorište, jer je pre nekoliko godina ovde postavila komad „Kovači“. Sada gledaocima nudi futurističku komediju.

- Želimo da publici damo predstavu koja će ih razgaliti i razonoditi. Verujemo da će im se dopasti priča o uspešnoj mladoj ženi, rastrzanoj između karijere i potrebe za ljubavlju, koja pokušava da pronađe partnera koji može da ispuni sve njene želje i očekivanja. Predstava ne govori o ljubavi na prvi pogled, već o konstruisanju ljubavnog partnera - androida. Da li je to moguće i da li će nam to doneti baš ono što želimo i da li će nam to zaista odgovarati ili je prava, neposredna ljubav nezamenljiva, o tome govori komad – objasnila je Vasićeva.

Glumica Marina Vodeničar igra ulogu glavne junakinje, ambiciozne žene Tine, posvećene poslu, koja odbacuje momka s manjkom ambicija i dolazi kod Barbare (Mina Stojković) da joj uz pomoć androida napravi partnera robota, koji će imati sve osobine koje ona želi. Međutim, ispostavlja se da joj baš takav partner ne odgovara.

Kostime i scenografiju za „Savršenog partnera“ odabrala je Mina Miladinović, kompozitor je Ana Krstajić, a saradnik za scenski pokret bio je Anđelko Beroš. Premijera je u petak, 17, maja, a repriza već narednog utorka.

KOMEDIJE SA BALKANA

Uprava kikindskog pozorišta, direktorka Milena Živkov i umetnički direktor Đorđe Marković (radi volonterski), opredelili su se da naredne dve sezone najviše biraju komedije autora iz regiona, sa istog jezičkog područja. Marković je najavio da će se jedna od narednih predstava baviti bosanskim mentalitetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)