PROŠLA LORDANOVA “DECA KOZARE”: Rezultati konkursa FCS

17. 07. 2020. u 07:39

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, posle tri pokušaja na konkursima Filmskog centra Srbije (od toga dva puta u kategoriji za igrane filmove sa nacionalnom temom), projektu "Djeca Kozare" reditelja Lordana Zafranovića konačno stiže podrška.

ПРОШЛА ЛОРДАНОВА “ДЕЦА КОЗАРЕ”: Резултати конкурса ФЦС

Foto V.Danilov

Za film koji govori o stradanju srpskog naroda i najtragičnijim trenucima naše istorije u doba NDH, koji će snimati po scenariju Arsena Diklića, Zafranoviću ovog puta stiže podrška u iznosu od 30.000.000 dinara. To je rezultat konkursa koji je FCS objavio 19. februara ove godine, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa nacionalnom temom.

Prethodni bezuspešni pokušaji Zafranovića, podsećanja radi, ispraćeni su velikom polemikom u delu naše javnosti, iako su iz FCS stizale pohvale projektu "Djeca Kozara", a obrazloženje za takve odluke konkursnih komisija bili su mali budžeti i nedostatak novca. Kako je Zafranović tada izjavljivao za "Novosti", čitava priča o "Djeci Kozare" dobila je vrlo neprijatne razmere, a to, po njemu, samo govori o nesređenoj situaciji unutar kinematografije, i o velikoj borbi za državni novac, u kojoj su konkursi postali "vučja jama".

Poslednji put u Srbiji Zafranović je snimao u Somboru sredinom 2018, kratki film "Porajmos 101", po istoimenom romanu Dušana Savića, koji još nije premijerno prikazan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove