DARA SAD DIRIGUJE HORU ANĐELA: Na večni počinak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju ispraćena Darinka Matić Marović (FOTO)

M. Mirković

18. 07. 2020. u 16:37

ŽENA sva od muzike sazdana, velika dirigentkinja Darinka Matić Marović, u subotu je na beogradskom Novom groblju ispraćena na večni počinak u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu stotinak prijatelja i poštovalaca.

ДАРА САД ДИРИГУЈЕ ХОРУ АНЂЕЛА: На вечни починак у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу испраћена Даринка Матић Маровић (ФОТО)

M. Anđela

 Tokom opela koje je pred Crkvom Svetog Nikole vodio protojerej Branislav Jelić, ispod maski na licima prisutnih su se izvijali umilni ženski i duboki muški glasovi, koji su horski pratili službu - ovoga puta, bez dirigenta.

Sveštenik Jelić pred crkvom je rekao da za Daru nisu postojala mala i velika dela ili autori, uvek je i svemu pristupala sa potpunom posvećenošću, u čemu ima nečega božanskog.

Prisutni, među kojima su bili muzičari, poput Bojana Suđića, Radmile Smiljanić i Nikole Mijailovića, Ljubiše Jovanovića, ali i drugi umetnici koji su Daru voleli, poput Jagoša Markovića - okupili su se potom u Aleji gde im se obratio i đakon Aleksandar Sekulić.

- Govorim u ime porodice koja duguje veliku zahvalnost ovde prisutnoj Darinki Matić Marović - rekao je Sekulić.

M. Anđela

 

- Iako je dirigovala hiljade koncerata, svaki put nastup njenog hora vršio je operaciju na otvorenom srcu svakog slušaoca. I svi smo mi danas ovde zadrhtali i uplašili se pred njom, svi mi koji kao znamo da pevamo ili da dirigujemo: da diriguje nije hteo ili smeo niko a nama koji pevamo, glas je drhtao. Daro, neka ti gospod da da u horu anđela i ti nađeš mesto, a da ti mi na pomen, za 40 dana ili šest meseci, zapevamo punim srcem i glasom kako dolikuje.

M. Anđela

 

Profesor dirigovanja na FMU Biljana Radovanović, istakla je da je od svih titula i zvanja koje je Darinka nosila, najveća ta što je za sve bila i ostala "naša Dara":

- Činilo nam se da si neuništiva, ta eksplozija energije i potencijala koje je teško bilo ispratiti. Uvek nanovo podižući lestvicu, uvek uz zebnju da je moglo još bolje, nikada nisi skliznula u laž - svaki put si se davala do kraja. "Neka se pridrže nebesa", govorilo se kada Dara diriguje "Karminu Buranu" i zatrese dvoranu Kolarca, ona koja je pretvarala sve standardne dvorane u hramove muzike.

 

M. Anđela

 
 

Kompozitor Rajko Maksimović u kratkom govoru pomenuo je da je Darinki Matić Marović, najproduktivnijem našem dirigentu, posvetio svoj "Njegošev testament".

Dirigentkinja Dragana Jovanović, koja je gotovo četvrt veka provela u horu "Kolegijum muzikum", poslednjih godina kao Darina naslednica i rukovodilac, vidno potresena je rekla da svedočimo završetku epohe koju je obeležila Matić Marović.

M. Anđela

 

- Nekima je bila profesor, mentor, vođa i dirigent, roditelj, sigurna luka, a za nekog - sve to zajedno - rekla je Jovanovićeva.

- Ovde smo danas zbog nje ali i zbog sebe, da još jednom budemo deo nekog njenog događaja. Bila je svačija, jer je svako od nas sa najiskrenijim osećanjem izgovarao to "moja Dara", umela je nesebično sebe da daje. Toliko puta se uzdizala ka Bogu dirigujeći Tajčevića, i mnogi su verovali da će otići drugačije... No, opet nas iznenadila. Ipak ko ju je slušao kako diriguje "Njegošev testament" Maksimovića, i ono "Ja na tvoj poziv smireno idem" - znao je da ona ume i tako.

M. Anđela

 

Žaleći što današnji dan nije dan za pevanje, Dragana Jovanović je prisutne pozvala na stajaće ovacije Dari. Gromoglasan aplauz tako je, u subotu u Aleji, poslednji put ispratio veliku našu umetnicu.

M. Anđela

M.Anđela

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)