UMETNOST FOTOGRAFIJE: Drugi svetski rat u Jugoslaviji

M. N. M.

16. 09. 2020. u 18:13

OFICIRI SOE (britanskih Jedinica za specijalne operacije u Jugoslaviji) odmaraju se u blizini Pranjana dok čekaju evakuaciju, opis je ove fotografije iz foto-kolekcije Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu, upravo predstavljene na izložbi "Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji", otvorenoj do četvrtka, 17. septembra, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Други светски рат у Југославији

Foto arhiva

Izložba u organizaciji Medija centra “Odbrana“ i Ambasade Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu, postavljena je povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata.

Autor postavke je pukovnik Nik Ilić, vojni ataše, a ova izložba fotografija i vrlo informativan prateći katalog "posvećeni su žrtvama srpskoga naroda, pripadnicima Jedinica za specijalne operacije i svima onima koji su pružali podršku antifašističkoj borbi i otporu u Srbiji tokom rata, do konačnog oslobođenja od tiranije".

Ilić ističe da je srpski narod prvi u Evropi ustao protiv neprijatelja i za to platio ogromnu cenu - veću nego američki, francuski i britanski narod zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili