ODBLESAK LEPŠE STVARNOSTI: Pesnik Tomislav Marinković dobio nagradu "Desanka Maksimović" za 2020. godinu

A. P.

19. 09. 2020. u 13:00

DOBITNIK nagrade "Desanka Maksimović" za 2020. godinu za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje zadužbina slavne pesnikinje je pesnik Tomislav Marinković (na slici), jednoglasno je odlučio žiri.

ОДБЛЕСАК ЛЕПШЕ СТВАРНОСТИ: Песник Томислав Маринковић добио награду Десанка Максимовић за 2020. годину

Foto: J. R.

- Poezija Tomislava Marinkovića pomera granice srpske poezije filozofijom malih stvari, nostalgijom za svetom u kom nismo ostvarili snove, ali smo otkrili najdublji smisao našeg okruženja - navodi se u obrazloženju žirija (Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, predsednik).

- Vest da sam dobio nagradu "Desanka Maksimović" doživljavam kao odblesak neke lepše stvarnosti od ove koju već nekoliko meseci živimo, sputani i zarobljeni, u neprestanom iščekivanju da se vratimo normalnom životu - kaže, za "Novosti", laureat.

- Prirodu i biljni svet, kao predmet pevanja, vidim kao tačke susretanja moje poezije sa velikom poezijom Desanke Maksimović. I naša zavičajna mesta, Brankovina i Lipolist, nisu udaljeni jedno od drugog. Ali i svako ko je čitao pesme Desanke Maksimović morao je osetiti neku bliskost sa pesnikinjom, dok me ova nagrada, pored izuzetne časti što sam je dobio, čini još bližim i sa Desankom Maksimović i sa dosadašnjim laureatima, među kojima su neka od najznačajnijih imena srpske poezije - dodaje Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024