ZBIRKA JOVANKE BROZ U MAJU PRED PUBLIKOM: Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije spremaju postavku dela iz doma Titove supruge

M. A. K.

22. 09. 2020. u 08:55

POSLE smrti Titove supruge i nekadašnje prve dame, Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigli vredni umetnički predmeti i slike zatečeni u njenom domu.

ЗБИРКА ЈОВАНКЕ БРОЗ У МАЈУ ПРЕД ПУБЛИКОМ: Галерија Матице српске и Музеј Југославије спремају поставку дела из дома Титове супруге

Tijana Palkovljević Bugarski i Neda Knežević

Tokom poslednje dve godine, ova zbirka je konzervirana i restauirana u odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske, a dogodine u maju će, u Novom Sadu, biti prvi put i zložena u okviru Evropske prestonice kulture. Tim povodom potipsan je protokol o saradnji između dve kulturne instucitucije, koje su do sada zajednički realizovale izložbe „Pusen i petokraka. Zbirka slika druga predsednika“ (2012) , ali i „Umetnost i vlast. Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ (2014).

Izložbu „Kolekcija slika Jovanke Broz“ pratiće katalog na srpskom i engleskom, sa tekstovima kustosa Ane Panić (MJ) i Nikole Ivanovića (GMS). Protokol su potpisale Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Neda Knežević, direktorka Muzej Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove