REAGOVANJE ZORAN HAMOVIĆ: Murat u kiosku, Obilić na promaji

V.N.

06. 10. 2020. u 17:35

POVODOM teksta "Smotra knjige u dve kolone", objavljenog u "Novostima" u subotu, 3. oktobra, reagovao je Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije:

РЕАГОВАЊЕ ЗОРАН ХАМОВИЋ: Мурат у киоску, Обилић  на промаји

Foto arhiva

"Primedbu da će Knjiga na Trgu biti vašar, daje jedan od onih koji godinama unazad sajmu knjiga daju vašarski ton. Članovi UPIS-a sebi uvek mogu da pruže privilegiju da izlažu svoje publikacije gde god treba pa i u šatoru. Vrednost izloženog je poznata, nikad podilaženje niskim strastima. Problem je sa onima koji misle da su činom useljavanja svoje kiosk produkcije u 'lepo' uređene prostore, promenili vrednost i kulturne efekte te produkcije.

No, to je za drugu priču, a sad podsetimo se razloga, kako se u naslovu teksta kaže, za odvajanje izdavača u 'dve kolone'.

Odluka 'Beogradskog sajma' da se ove godine odgodi sajam knjiga motivisana je prevashodno zdravstvenim razlozima. Ukoliko neko organizuje petnaestodnevnu prodaju po knjižarama u Beogradu i (na)pravi gužvu, kako će objasniti zaposlenima u 'Beogradskom sajmu' zašto je odustao od sedmodnevnog okupljanja na mnogo većem prostoru? Stav izdavača i dogovor je bio da ćemo svi organizovati bezbednu prodaju knjiga napolju. Odustali smo od scenskih programa koji podrazumevaju duži boravak posetilaca u nekontrolisanoj blizini.

Hoće li možda gradski zdravstveni inspektori morati da dolaze i opominju ili prebrojavaju one koji u knjižare ulaze bez maske ili stoje u većoj grupi pred kasom?

Mi razumemo probleme s kojima se, u kovid uslovima, susreće lanac knjižara. Izdavači koji nemanju knjižare ne proizvode lažni optimizam i o stanju na tržištu knjige govore sa opravdanom zabrinutošću. Članovi UPIS-a strpljivo čekaju i rabatom od 50% pomažu da se stanje popravi i ne dođe do pogoršanja koje bi nas sve pogodilo.

Trebalo bi da u ovakvim vremenima budemo solidarni i sa onima koji drugačije misle i rade. UPIS je društvenu odgovornost i solidarnost u više navrata i na različite načine pokazao.

Veoma je zanimljiva dodatna opaska da Knjiga na trgu omogućava neke manipulacije. Mi smo veoma radi da čujemo, iz bogatog iskustva autora ove izjave, šta nam preporučuje.

A do tada smatramo da sve aktivnosti budu komplementarne da se naše knjige nađu izložene i vidljive u knjižarama, da se u njima ne vidi konkurencija već bogatija ponuda, da se na otvorenom nađu odabrani naslovi za publiku koja bira, a ne dozvoljava da biraju za nju...

P.S. Predsednik Odbora sajma knjiga Dušan Kovačević našalio se, dok smo iščekivali dozvolu Kriznog štaba za održavanje sajma knjiga, da je Muratu mesto u šatoru, a knjigama na sajmu. Kasnije je promenio mišljenje. Mi nismo."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024