STIGLE RŠUMOVE FORE: Objavljen treći deo legendarnog serijala

Marina Mirković

07. 10. 2020. u 09:29

STARIJI obožavaoci možda najvećeg našeg dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića obradovaće se, a očekivano je i da će im se uskoro pridružiti brojni novi poklonici iz generacija koje dolaze - jer su u knjižare upravo stigli "Fazoni i fore 3" ovog voljenog pisca.

СТИГЛЕ РШУМОВЕ ФОРЕ: Објављен трећи део легендарног серијала

Foto arhiva

Treći nastavak legendarnog serijala zasnovanog na kultnoj istoimenoj emisiji, "knjigu koja će vas uz zdrav smeh dovesti do zdrave pameti", majstorski je ilustrovao Aleksandar Stojšić.

Foto arhiva

"Isti junaci iz prethodna dva dela sada govore nove fazone i fore, nove provale i cake. Čitaoci mogu da očekuju sve osim bezobrazluka, nevaspitanja i dosade", poručuje autor i usput nam otkriva koja je razlika između foliranja i fazoniranja: "Čovek bi rekao da nema nikakve razlike, međutim, ima. Foliranje je kad se neko folira, a fazoniranje je kad neko ume i smisli neki dobar fazon, što znači vic."

Foto arhiva

- Za trideset godina snimljeno je 157 epizoda emisije "Fazoni i fore", koju sad novinari nazivaju "kultnom", pa evo pitanja: čime je to zaslužila? - pita se Ršum i odmah, za "Novosti", daje odgovor: - Mogu reći, u najkraćem: time što je smišljena da bude zanimljiva i mladima i starima. Sam naslov su smislili moji sinovi, jer smo imali porodične novine "Ršum" (Radosne, Šaljive, Uzbudljive i Mudre), u kojima su već objavljivane neke "provale i cake". Oni su predložili i Rašu Popova da bude "ludi pronalazač". Meni je ostalo da smislim i napišem ostalo. Ti tekstovi, to "ostalo", sada se pojavljuju u štampanom izdanju.

Foto arhiva

Već su izašle tri knjige, a može ih biti još trideset. U emisijama su gledaoci uživali u pričama sa mlađanima Monikom Seleš, Stefanom Milenkovićem, Natašom Bojković, i sa nešto starijom Mirom Alapačom (devojačko Karanović!), pa sa Vladom Divljanom i Giletom, sa Vajtom i Bajagom, sa Bodom i Mandom, koji su pričali i pevali o dečjim pravima, ekologiji, toleranciji i ljubavi. Sada čitaju u knjigama, slikovnicama, sve to, i dive se ilustracijama Aleksandra Stojšića! Evo i jednog zvezdaškog fazona iz rubrike "Vesti iz nesvesti": Milan Tešić iz Rume bio je lud za fudbalom i porodičnim životom. Nedavno se oženio, pa je sad lud samo za fudbalom. Ako ga prime u FK Partizan, za koji navija, Milan će ostati samo lud!

Foto arhiva

Generacije koje su odrastale uz Ršuma i Rašu pronalazača imaju novu priliku da sa svojom decom uživaju u nezaboravnim fazonima i forama uz knjigu koja će ih, osim što će im pomoći da ustanove razliku između foliranja i fazoniranja, upoznati sa čuvenim konjima, pomoći da otkriju šta je saobraćajna sreća i naučiti odrasle da se raduju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave