MASKE NA LICA, KNJIGE U KOLICA: U subotu i nedelju održaće se Festival "Knjiga na trgu" koji će okupiti tridesetak domaćih izdavača

D. Bt. - D. B. M.

23. 10. 2020. u 11:13

FESTIVAL "Knjiga na Trgu", koji će okupiti tridesetak izdavača, održaće se u subotu i nedelju od deset ujutru do deset uveče na Trgu republike.

МАСКЕ НА ЛИЦА, КЊИГЕ У КОЛИЦА: У суботу и недељу одржаће се Фестивал Књига на тргу који ће окупити тридесетак домаћих издавача

Foto Ž. Knežević

Organizator, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, ističe da je dozvola za održavanje manifestacije na otvorenom dobijena u poslednji čas, juče pre podne im je stiglo odobrenje Kriznog štaba.

Vladislav Bajac, Foto Tanjug

Knjige će biti smeštene ispod velikog šatora, na prostoru 300 kvadrata, na veoma pregledan način i biće ponuđene sa popustima od 30 do 70 odsto. Među izdavačima koji će predstaviti svoja izdanja su: "Geopoetika", "Klio", "Arhipelag", "Akademska knjiga", "Evoluta", "Hera edu", "Karpos", "Logis", "Makondo", "Odiseja", "Štrik", "Urban rids", "Štampar Makarije", "Gramatik", "Zavet", "Paideia", "Jarilo", "Makart", "Faktum"...

- Organizacijom festivala na otvorenom, obezbeđeni su najpovoljniji uslovi za kontakt i boravak izlagača i posetilaca. Zbog poznatih okolnosti neće biti predstavljanja knjiga, niti susreta pisaca i čitalaca, ali će posetioci na jednom mestu imati ogroman izbor prvorazrednih naslova. Da bi se ipak zadržala festivalska atmosfera, uz podršku medija, nizom akcija ćemo učiniti ovu manifestaciju vidljivom i uspešnom u komunikaciji s javnošću Beograda i nakon vikenda na trgu - kaže, za "Novosti", Zoran Hamović, predsednik UPIS-a.

NEOBIČNI POKROVITELjI

U POZIVNICI se kao pokrovitelji dvodnevne manifestacije navode "poštena inteligencija, napredni radnici, medijski staratelji, ljubitelji latinice, ljuti neprijatelji".

Organizatori ističu da su se na putu od ideje do realizacije susretali sa mnogobrojnim preprekama, ali su, ipak, uspeli da ih savladaju.

Moto manifestacije je u duhu vremena u kome živimo: "Maske na lica, knjige u kolica!" Organizatori u pozivnici još poručuju posetiocima da je "otvoren pristup knjigama, a zatvoren pristup hladnoći, kao i da je idealna prilika da se upoznaju sa knjigama koje ih još nisu primetile".

Zoran Hamović, Foto Tanjug

Tekst potpisa

- Ovim dajemo šansu malim izdavačima koji imaju odlične izdavačke planove i dobre knjige, ali one ne mogu lako da se vide u lancima knjižara - kaže, za "Novosti", Vladislav Bajac, direktor "Geopoetike". - Ovo nije zamena za Sajam knjiga, ali želeli smo da čitaoci osete miris knjige pošto ga krajem ovog oktobra nema na uobičajenom mestu i u uobičajenom obimu.

Foto Ž. Knežević

U UPIS-u navode i da na manifestaciji "Knjiga na Trgu" očekuju i autore koji objavljuju za izdavače čije će knjige biti izložene, kao i ličnosti iz javnog života koji ih podržavaju, te da će o tome blagovremeno obaveštavati čitaoce.

- Mnogi izdavači pokazali su interesovanje za ovu manifestaciju, a još više čitaoci koji su nam se prethodnih dana stalno javljali - kaže nam Gojko Božović, direktor "Arhipelaga". - Važno je da se sačuva kontakt sa knjigoljupcima i da se očuva socijalni i kulturni život i u ovakvim nepovoljnim okolnostima. Sama manifestacija je zamišljena kao velika promocija čitanja i savremene literature u različitim žanrovima. Možda ovo postane novi običaj predstavljanja i promocije knjiga.

Gojko Božović, Foto Tanjug

Prostor je lepo i moderno uređen, dodaje Božović i izražava uverenje da će se posetioci prijatno iznenaditi kada se u subotu i nedelju budu našli na Trgu republike.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest