OD PROGONA DO "BISTRIH POTOKA": MSU u čast pola veka stvaralaštva Božidara Mandića

M. A. K.

24. 10. 2020. u 05:30

UMETNIK Božidar Mandić, pola veka veran je avangradi, a taj jubilej obeležiće i beogardski Muzej savremene umetnosti.

ОД ПРОГОНА ДО БИСТРИХ ПОТОКА: МСУ у част пола века стваралаштва Божидара Мандића

Foto: M. A. K.

Ispred MSUB, u Parku skulpture, u u subotu 24. oktobra u 13 časova, biće održan hepening "Progonjena umetnost", svojevrstan Mandićev omaž Đorđu Markoviću Koderu, Ljubomiru Miciću, Ljubiši Jociću i Vladanu Radovanoviću.

Pod sloganom "Priroda umetnosti", program obuhvata i hepeninge "Decentrirana belina", "Umrežavanje", "Premeštanje vode", "Politika nevinosti" i "Umetnost cepanja drveta". Autor koji je prvu izložbu "Jedno veče zvano veče" imao pre 50 godina na "Tribini mladih", u rodnom Novom Sadu održaće i predavanje o svojim iskustvima bavljenja umetnošću, oz dijalog sa publikom, posle toga će uslediti "arte povera" ručak i zajednički događaj "Skulptura glasovima".

Početkom sedamdesetih godina 20. veka Mandić je pripadao avangardnoj sceni koja se okupljala oko "Tribine mladih", živi u komuni "Intima". U njoj su bili i Miroslav Mandić, Slobodan Tišma, Vladimir Kopicl, Peđa Vranešević, Laslo Kerekeš, Mirko Radojičić, Slavko Bogdanović, a novosadske avangradiste podržavali su i Dejan i Bogdanka Poznanović, Želimir Žilnik, Oto Tolnaj, Tibor Varadi, Judita Šalgo, Vujica Rešin Tucić...

Sprovodeći koncept nenasilnog prosvetiteljstva i ostvarenja realne utopije, maja 1977. Mandić je osnovao ekološku komunu "Porodica bistrih potoka" u zaseoku Brezovica na Rudniku, koja je i danas aktivna. Objavio je 25 knjiga poezije, eseja, lirskih zapisa, priča i romana, realizovao dvadesetak samostalnih izložbi i režirao isto toliko pozorišnih predstava.

Od 2002. "Porodica bistrih potoka" organizuje Festival alternativnog pozorišta ŠUMES ("Šumski susreti", od 1993. dodeljuje i nagradu intelektualcima koji se bore za prirodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije