IN MEMORIAM:- MILAN D. ŠPIČEK: Odlazak legende Radija 202 i kulturne scene

M. J. M.

26. 10. 2020. u 18:18

LEGENDARNI urednik Radija 202 i voditelj emisija "Ponoćni bioskop", "Medalja 202" i "Krug 202", Milan D. Špiček, preminuo je nedavno u Beogradu.

IN MEMORIAM:- МИЛАН Д. ШПИЧЕК: Одлазак легенде Радија 202 и културне сцене

Milan D. Špiček / Foto V. Danilov

Bio je filmski kritičar i autor nekoliko knjiga o sedmoj umetnosti. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u rodnom Beogradu, a novinarstvom se bavio od srednje škole. Tokom duge karijere, Špiček je prošao put od novinara, do glavnog i odgovornog urednika Radio Beograda 202.

Filmskom kritikom bavio se od 1980. godine, kada je počeo da vodi i uređuje kultnu emisiju "Ponoćni bioskop". Izveštavao je sa brojnih domaćih i inostranih filmskih smotri, a učestvovao je u stvaranju Filmskog festivala u Herceg Novom. Intervjuisao je mnoge ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, a pre svega filma, kao što su Frensis Ford Kopola, Robert de Niro, Đina Lolobriđida i druge. Bio je selektor Leskovačkog međunarodnog festivala filmske režije. Oprobao se i u glumi, pa je imao epizodne uloge u ostvarenjima "Rana jesen" Tome Janjića, "Dečak iz Junkovca" Dejana Zečevića, "Ptice koje ne polete" Petra Lalovića i "Mesec nad Beogradom" Dragana Kresoje. Autor je i četiri knjige vezane za film, "Herceg Novi, ljubavi moja", "Lepotica i zver", "Niko nije savršen" i "Kuvarni glumci". Svoj prvi roman, "Heklanje uz vetar", izdao je 2015. godine. Oprobao se i kao scenarista i reditelj u filmu o Puriši Đorđeviću, "Lepo vreme za mlad grašak, Puriša" (2009). Dobitnik je velikog broja nagrada, a nosilac je i nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Milan D. Špiček biće sahranjen u sredu, 28. oktobra, na Topčiderskom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 13.30, a sahrana u 14.00.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)