PREMIJERA ZA NAJMLAĐE KRUŠEVLJANE: Mačak otišao u hajduke

S. B.

27. 10. 2020. u 10:44

LUTKARSKA predstava za decu Mačak otišao u hajduke nastala po motivima bajke Branka Ćopića premijerno je izvedena sinoć u Kruševačkom pozorištu.

ПРЕМИЈЕРА ЗА НАЈМЛАЂЕ КРУШЕВЉАНЕ: Мачак отишао у хајдуке

Kruševačko pozorište

Na predstavi se radilo tokom leta, a dinamiku pripreme komada diktirali su epidemiolški uslovi. Uz posebne mere ponašanja u teatru premijera se i dogodila. Ćopićeva bajka, podsećaju autori, prati naslovnog junaka na putu lenosti.

Kruševačko pozorište

 

- U dramatizaciji i postavci ove predstave zajedno sa ansamblom Kruševačkog pozorišta i mog koncepta da putujući glumci na nekom imaginarnom trgu odigraju predstavu u predstavi,težili smo da uloga mlinara bude jedina otvoreno suprostavljena mačkovoj želji da teži ka lenosti,odnosno da mlinareva uloga bude roditeljska u smislu da je mačak već dovoljno odrastao i da sam mora da snosi posledica pogrešnih odluka - kaže Aleksandar Pejaković, koji je režirao i dramatizovao delo.

Kruševačko pozorište

 

Mlinar i mačak, dodaje Pejaković,potenciraju u osnovi sukob komada koji se kreće između lenosti i odgovornosti.

- Ono što je najvažnije,glavni junak mačak, na kraju predstavlje pokazaće deci i roditeljima u publici da ljudsko društvo živi po principu stvarnosti i odgovornosti i da decu najviše na svetu vole njihovi roditelji - predočava Pejaković.

Glumci Slađana Nestorović-Ristić, Biljana Savić, Jovanka Andrić, Dragan Marinković, Bojan Veljović,Nikola Rakić,Jelena Tomić, Jelena Vukićević i Jovana Đorić zaigrali su u predstavi,koja će prvu reprizu imati 31.oktobra.

Kruševačko pozorište

 

U pripremi lutkarskog komada učestvovali su dramaturg Jovan Ristić, kostime i lutke izradili su Dragana Đurić i Dušan Stanković. Za scenografiju je bila zadužena Dragana Purković-Macan,kompozitor je Asim Sarvan,

ĆOPIĆU TOŠA OMILjENI LIK

PISAC Branko Ćopić svojevremeno je predočio da je njegov najdraži lik mačak Tošo,koji odlazi u hajduke. Upravo je to ansamblu bio jedan od motiva da se upusti u pripremu pozorišnog dela velikog srpskog autora.

dok je scenski pokret poveren Miljki Brđanin.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni