NAJLEPŠI DAR STIGAO SA KOSOVA: Legendarna glumica Mira Banjac juče je u "izolaciji" proslavila 91. rođendan

V. STRUGAR

05. 11. 2020. u 12:56

U KRUGU najbližih prijatelja, juče je u svom novosadskom stanu, onako kako to okolnosti nalažu, velika srpska i jugoslovenska glumica Mira Banjac - proslavila 91. rođendan.

НАЈЛЕПШИ ДАР СТИГАО СА КОСОВА: Легендарна глумица Мира Бањац јуче је у изолацији прославила 91. рођендан

Foto V. Danilov

Rođena 4. novembra 1929. godine u Erdeviku i ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji već danas, hrabro i odvažno, "gazi" kroz desetu deceniju!

- Eto, čuvam se. Ne izlazim, ne družim se, ne slavim. Ovako zatvorena polagano gubim snagu i pomalo tonem... Valjda će sve doći na svoje mesto. Naše je da čekamo. Dane provodim u kući, čitam i trudim se da ponešto korisno uradim - pomalo setno kaže slavljenica.

- Inače, dan je kao i svaki drugi. Takva su vremena, nisu za slavlje. Javljaju mi se prijatelji telefonom da čestitaju, to je uvek lepo i prijatno..

VAŽNO DA SE SAČUVAMO

Eto, pre dve godine, sticaj okolnosti je hteo da rođendan proslavim u Podgorici, prošle u Sarajevu, a oba puta u društvu kolega i na "radnom mestu". Ove godine sam kod kuće. Najvažnije je da se u ovim teškim danima svi sačuvamo koliko god možemo - kaže Mira Banjac.

Ova izuzetna umetnica pripada prvoj generaciji glumaca koji su završili Pozorišnu školu u Novom Sadu kod čuvenog profesora Jurija Rakitina. Angažmani su je selili ne samo od teatra do teatra, nego i od grada do grada. U njenom pozorišnom koferu naslagale su se godine provedene u Sremskoj Mitrovici, Banjaluci, SNP, Ateljeu 212. Koliko u teatru, toliko je i na filmu i televiziji ostavila (i ostavlja) nemerljiv trag. Da li bi "Varljivo leto 68", "Balkanski špijun", "Lepota poroka", "Majstori, majstori", "Kamiondžije", "Priče iz radionice" i mnoga druga ostvarenja - bili takvog formata i šarma da nije bilo nje, da svojim darom i pojavom udene ono "nešto" što se pamti za sva vremena.

Omiljena u srcima gledalaca svih generacija i prostora, juče je dobila i jedan poseban dar:

- Veoma me je obradovala jedna škola sa Kosova. Došli su u Atelje 212, jer su mislili da sam tamo i doneli mi neki poklon. Ostavili su ga i rekli da prave fondaciju s mojim imenom. Ne znam detalje, sve ću saznati kad odem u Beograd. Veoma dirljiv gest, baš me potreslo. Takva pažnja je najlepši poklon.

Slavljenički dan provešće sa sinom Branom i dve prijateljice, tek da se obeleži. U međuvremenu, razmišlja o dogovorenim saradnjama, započetim snimanjima. Zasad, svi planovi čekaju neka bolja vremena:

- Trebalo je da počnem snimanje u Banjaluci sa Nikolom Pejakovićem. Stigao mi je scenario i čeka me u Srpskom narodnom pozorštu, očekujem da mi ga donesu. Počela sam da radim i seriju "Bilo jednom u Srbiji", ali smo prekinuli snimanje u Leskovcu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju