BUBICE, KAKTUS BATA I DRAMA "IZBRISANA": Tri domaće (ko)produkcije do srede u sali srpskog filma u Beogradu

M. N. M.

09. 11. 2020. u 14:20

SALA srpskog filma u "Kombank dvorani", koja služi za promovisanje domaćih (ko)produkcija, od četvrtka ima repertoar koji tokom sedam dana predstavlja tri naslova.

БУБИЦЕ, КАКТУС БАТА  И ДРАМА ИЗБРИСАНА: Три домаће (ко)продукције до среде у сали српског филма у Београду

Scena iz filma "O bubicama i herojima"

Publika je, zaključno sa sredom 11. novembra, u prilici da u ovoj dvorani pogleda filmove "O bubicama i herojima" Petra Pašića, "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića i manjinsku srpsku koprodukciju, slovenački film "Izbrisana" Mihe Mažinija.

Film "O bubicama i herojima" pripoveda neobičnu priču, istkanu od četiri storije koje povezuje potraga za ljubavlju, a koju su zajednički ispisali reditelj Pašić i svestrani Nikola Pejaković kao koscenarista. Uloge tumače Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Nataša Vojnović, Ilija Pašić, Branka Petrić, Anika Milenković, Nada Macanković, Uroš Đurić, Nemanja Janičić.

"Poslednja avantura Kaktus Bate" je dokumentarno-igrani film za ljubitelje devete umetnosti, čiji je protagonista Aleksandar Zograf, poznati strip autor. Radoznali Zograf otkriva neobično štampano izdanje iz perioda Drugog svetskog rata o Kaktus Bati - malom kaktusu zarobljenom u saksiji, i počinje da istražuje život autora tog stripa, nepoznatog umetnika Veljka Kockara, upustivši se u ovaj detektivski posao sa rediteljem Đorđem Markovićem - da bi posle sedmogodišnje "istrage" realizovali ovaj film, ali i "vratili u život" rad davno zaboravljenog autora, streljanog 1944. godine.

Drama "Izbrisana" donosi mučnu priču koja se odvija sredinom devedesetih godina, kada je Slovenija opozvala državljanstvo za čak 26.000 svojih građana neslovenačkog porekla. Protagonistkinja Ana, nakon porođaja, a zbog nemogućnosti nadležnih da pronađu njen medicinski karton, zapada u birokratsku mrežu poput Kafkinog Jozefa K. i biva prinuđena da ostavi bebu u bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)