SVESTRANI FILMSKI LAF: Odlazak reditelja Milivoja Miće Miloševića, vrsnog stvaraoca, kritičara, esejiste, erudite

M. MIRKOVIĆ

18. 11. 2020. u 12:03

AUTOR nekih od najvoljenijih filmova u istoriji jugoslovenske kinematografije, Milivoje Mića Milošević, koji nas je napustio u ponedeljak u 91. godini, za sobom je ostavio jedan sveobuhvatan spektakularan, ili dva pojedinačno sjajna opusa: jedan kao vrstan dokumentarista, a drugi kao reditelj nekih od ubedljivo najgledajnijih i verovatno najšire poznatih igranih ostvarenja.

СВЕСТРАНИ ФИЛМСКИ ЛАФ: Одлазак редитеља Миливоја Миће Милошевића, врсног ствараоца, критичара, есејисте, ерудите

Foto S. Sarić

Bio je istoričar umetnosti, urednik u "Borbi", erudita, filmski i likovni kritičar, esejista... Ipak, prva asocijacija na Miloševića ostaće nenadmašni filmski hitovi, izuzetno prepoznatljivog rediteljskog rukopisa - poput "Tesne kože", zasnovane na scenariju Siniše Pavića.

Najpoznatiji naš scenarista Pavić, za "Novosti", kaže da je izgubio velikog prijatelja i sjajnog i obrazovanog sagovornika, nikako ne samo reditelja koji je u velikoj meri unapredio i njegovu scenarističku karijeru, kroz saradnju na tri, odreda kultna projekta.

- Susreli smo se po izlasku mog romana "Višnja na Tašmajdanu" koji se Mići svideo i posle čega je poželeo da radi sa mnom - seća se Pavić. - Naša saradnja dala je vrlo srećne rezultate iako smo sasvim različito pristupali filmskom poslu i zanatu, i u prvom našem filmu "Nije nego" Mića je, u skladu sa svojim pristupom, celu stvar tretirao lagano, neobavezno, sa velikom slobodom improvizacije i mašte, dok sam ja insistirao na striktnom poštovanju scenarija. Posle toga smo imali raspravu, i dileme razrešili našavši nekakvu ravnotežu, a taj srednji pristup ostvaren je u filmu "Laf u srcu", jednom od prvih velikih hitova koji postaje najgledaniji sa 300.000 gledalaca u Beogradu.

"Tesna koža", Foto IMDb

Radeći na "Tesnoj koži" ostvarili smo potpunu međusobnu saglasnost i stvorili hit koji je premašio pola miliona gledalaca u Beogradu i do danas ostao najgledaniji film u jugoslovenskoj kinematografiji. Mića ga je, inače, snimio za samo 23 dana i film je bez ikakvog publiciteta, nemušto ušao u bioskope "Zvezda" i "Slavija" - i nije iz njih izašao punih pet meseci.

Foto privatna arhiva

Scenarista Dimitrije Vojnov, koji sa velikim poštovanjem i nadahnućem govori i piše o Mići Miloševiću kao "intelektualcu u svetu pučke komedije", kaže da se upravo u toj odrednici sažima osnovna protivrečnost, ali i sama bit Miloševićevog habitusa.

- Mića je čovek koji je posve neočekivano dospeo u domen komercijalnog, popularnog filma, vrlo ozbiljan intelektualac koji je bivao prokažen kao autor filmova koji podilaze najnižem ukusu publike - navodi Vojnov. - Milošević je reditelj koji je ostvario dva neverovatno važna, izuzetna paralelna opusa unutar onoga što je radio. Najpre taj prebogat dokumentarni opus, koji ga je odveo i do Kana i Venecije, prepun filmova usmerenih ka socijalnim temama, životnim pričama, istoriji umetnosti ali i - što Miću čini posebno značajnim pionirom našeg filma - prvih domaćih dokumentaraca o sportu. Njegovi komercijalni filmovi, mahom komedije, gotovo uvek odišu i jakom dozom društvene kritike, i ovaj opus čine izuzetno gledani filmovi koji opstaju i danas - kada mi je sve jasnije da ih toliko uspešnim ne čine ni glumačke bravure niti scenaristički kalamburi, već upravo ta kritika društva koje se u godinama po smrti Tita raspada, dok ljudi podležu zapadnim vrednostima poput konzumerizma, a njihove potrošačke želje umnogome nadilaze njihovu produktivnost i mogućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)