NOVO VIĐENJE "AJDUKA": Koprodukcija Sterijinog pozorja i pozorišta iz Gračanice

Z. G.

22. 11. 2020. u 09:46

SARADNjA Sterijinog pozorja u Novom Sadu i Narodnog pozorišta "Priština" iz Gračanice biće ostvarena koprodukcijom predstave "Ajduci", po tekstu Jovana Sterije Popovića u režiji Anđelke Nikolić, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom početka selekcionog ciklusa za 66. Pozorje.

НОВО ВИЂЕЊЕ АЈДУКА: Копродукција Стеријиног позорја и позоришта из Грачанице

Već se biraju predstave za sledeće Sterijino pozorje / Foto Pres služba Grada

- Velika vrednost Pozorja je što se ono podjednako bavi razvojem savremenog dramskog teksta i aktuelizacijom dramske baštine - rekao je Dalibor Rožić, član novosadskog Gradskog veća i dodao da se koprodukcijama podstiče razvoj teatra u Srbiji i regionu.

Rediteljka predstave je napomenula da se u svom radu bavi i zaboravljenom dramskom baštinom, pogotovo tekstovima koji su skrajnuti, ponekad opravdano, a ponekad ne.

- Meni je sam naziv bio provokativan, jer ima dva osnovna značenja. Jedno je romantizovano značenje reči "hajduk" iz folklorne tradicije, koji asocira na slobodu a drugo značenje je udruživanje kako bi se činila različita razbojništva - rekla je Anđelka Nikolić i napomenula da ta drama pokreće veliko pitanje da li nasilje može biti ikada opravdano u bilo kom smislu i koji su to viši ciljevi zbog kojih bi bilo kakvo nasilje bilo počinjeno.

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić naglasio je da se u toj instituciji radi punom parom uprkos situaciji sa pandemijom i dodao da je u oktobru započeo selekcioni ciklus za 66. izdanje festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista