NAGRADE NAJBOLJIM UMETNICIMA: Dan Narodnog pozorišta u vanrednim okolnostima obeležen onlajn

V.V.S.

22. 11. 2020. u 13:29

POD nazivom „Narodno pozorište gala“ večeras (23.novembar) s početkom u 20 časova onlaj će se obeležiti proslava rođendana teatra i dodela nagrada - striming će biti emitovan preko Youtube kanala Narodnog pozorišta.

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ УМЕТНИЦИМА: Дан Народног позоришта у ванредним околностима обележен онлајн

Foto: Promo

Povodom Dana Narodnog pozorišta Upravni odbor je dodelio priznanja najzaslužnijim  članovima koji u se istakli u tekućoj sezoni, a svečana dodela je odložena iz epidemioloških razloga. 

Nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi „Kaligula“, u režiji Snežane Trišić sa obrazloženjem da se „odlikuje se pre svega rediteljskim i glumačkim istraživanjem i pokušajem da se dosegne novi žanrovski ugao gledanja. Skladna igra glumaca, kao i njihovo potpuno predavanje drugačijim i novim postupcima, izdvojilo je ovu predstavu od ostalih premijera koje su nastale u navedenom periodu“.

Za najbolja individualna premijerana ostvarenja priznanja su dobili Ljiljana Blagojević,, za naslovnu ulogu u predstavi Maksima Gorkog „Vasa Železnova i drugi“ u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena. Nebojši Kundačini je nagrada pripala za ulogu Prohora Borisova Harapova u istoj predstavi, a Slobodanu Beštiću za ulogu u predstavi „Noćni pisac“ po tekstu i u režiji Jana Fabra. Godišnje priznanje (uz Nagradu „Raša Plaović“) pripalo je i Igoru Đorđeviću za glavnu ulogu u „Kaliguli“, Jasmini Trumbetaš za naslovnu ulogu u operi Đakoma Pučinija „Manon Lesko“, a  Janku Sinadinoviću za ulogu De Grijea u istoj operi.

Nagrade nacionalnog teatra za izutno značajan ukupni umetnički i radni doprinos

dodeljene su prvakinji Opere Jadranki Jovanović i Mileti Panteliću, šefu Službe za bezbednost.

Plaketa Narodnog pozorišta, po odluci UO, pripala je Petru Božoviću (sa obrazloženjem da je „izuzetan pozorišni, filmski i televizijski glumac, ličnost velikog integriteta, izuzetno nadahnuto i posebno glumačko, lično ja, izuzetni umetnik, velika podrška Narodnom pozorištu, jedinstveni posvećenik umetnosti, istini i pravdi“) i Nacionalnoj platformi „Srbija stvara“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024