PORODICA JE VELIKA ŽRTVA OVOG VREMENA: Glumica Anđelka Prpić o prvoj dramskoj ulozi u filmu "Jedini izlaz", važnosti mentalnog zdravlja

Ana Popadić

24. 11. 2020. u 17:14

POZNATU glumicu Anđelku Prpić publika će uskoro videti u novom svetlu - u prvoj glavnoj filmskoj ulozi i prvoj dramskoj.

ПОРОДИЦА ЈЕ ВЕЛИКА ЖРТВА ОВОГ ВРЕМЕНА: Глумица Анђелка Прпић о првој драмској улози у филму Једини излаз, важности менталног здравља

Foto privatna arhiva

Ova vrsna komičarka igra u psihološkom trileru Darka Nikolića "Jedini izlaz", koji je trebalo da ima premijeru početkom decembra, ali je ona zbog epidemioloških okolnosti pomerena.

- Kada mi je ponuđena ova uloga, moram priznati da nisam imala poverenja, sumnjala sam u sebe, ali takva sam i inače. Bila sam iznenađena Darkovim pozivom, nisam očekivala da me neko pozove da igram glavnu ulogu, i to još u psihološkom trileru... Ali, hvala mu na toj veri u mene, imao je nje svakako više nego ja - kaže, za "Novosti", Anđelka Prpić.

Naša sagovornica igra glavnu junakinju Anu Kolar, koja nekoliko godina nakon navodne smrti svog supruga saznaje da je on možda živ.

- U filmu ima svega, intrige, spletkarenja, laži, ucena, pa čak i ubistva... Mislim da je ključ u tome da se Ana konačno hvata ukoštac sa svojim demonima i strahovima. Bez obzira koliko je to za nju bolno ona kreće u otkrivanje istine, ne samo one koja se tiče nestalog muža, već i sopstvene. Kreće da "kopa" po sebi, svojoj prošlosti, i konačno se suočava sa svojim mentalnim problemima. Pronalazi hrabrost i snagu da se sa svim tim suoči sama.

Foto privatna arhiva

U domaćoj, ali i u svetskoj kinematografiji retki su filmovi u kojima žene igraju glavne i dramske uloge.

- Mislim da scenarista Marko Popović nije hteo da podilazi trendovima, već su želeli da ispričaju priču samo jedne žene. Posebno mi je drago što se u filmu govori o mentalnom zdravlju. Jer, nije samo ljudima smeštenim u institucijama potrebna stručna pomoć, već svima nama koji vodimo naizgled normalne živote, radimo, imamo decu, porodicu, kolege... I među nama postoje oni koji se bore sa mentalnim problemima, to nije nikakva sramota i o tome se mora govoriti.

Nedostaje nam kontakt s publikom

NEPOSREDNO pre korone, Anđelka je s uspehom gostovala širom regiona sa monodramom "Šta me snađe".

- Iako sam je odigrala više od 200 puta, čini mi se da još nije proživela svoje i nadam se da ću je izvesti još koji put. Iz ugla našeg esnafa, najviše nam fali taj neposredni kontakt sa publikom. Kada se posle 16. pika 100. talasa vratimo u sale, prilagodićemo se i toj novoj realnosti. Ako kažu "ne može više 500 ljudi nego 200", biće u redu, samo da se susretnemo ponovo preko pozornice.

Na filmu se Ana Kolar suočava sa preprekama i bori sa mnogo jačim protivnicima. Kolika je snaga i moć žene danas?

- Definitivno veća nego ranije, ali u toj novoj ženskoj moći, po mom mišljenju, nešto se i dobilo i izgubilo. Mislim da je porodica danas teško održiva, ona je velika žrtva svih ovih promena, tempa života, očekivanja... S druge strane, žena danas zna da ne mora da sedi i trpi zarad mira u kući, može da se školuje, obrazuje, napreduje u karijeri, izdržava samu sebe.

Foto privatna arhiva

Vedra i nasmejana, onakva kakvu je publika voli i poznaje, Anđelka je uspela da sačuva dobro raspoloženje čak i kada je sama obolela od virusa korona.

- Lakše je kad vas ne more egzistencijalne stvari, a naš posao je zaista dosta trpeo, pozorišta su stala. Ali ja sam onaj tip koji ima "rezervne motore", "agregate snage", pa ih, kad zatreba, aktiviram, podstaknem da rade. Mislim da sam to nasledila od roditelja, koji se nikada nisu predavali, uvek su verovali da ima rešenja za sve. Sada, kada sam i sama roditelj, shvatam koliko je takav stav važan jer želim da i moje dete upija tu pozitivnu energiju. Naravno, treba dati sebi za pravo da si neraspoložen, i da nije svaki dan Badnji dan, čovek mora nešto i da odboluje, otpati. U teškim trenucima najvažnije je da imaš prave ljude oko sebe. Imam taj mali krug porodice i prijatelja, jedni drugima smo podrška, oni su moja snaga, pamet i moja moć.

 "Kopanje po duši"

U SERIJI "Azbuka našeg života" Jelene Bajić Jočić, Anđelka igra Sunčicu, jednu od najboljih drugarica glavne junakinje, a ova uloga je, kako kaže, "mnogo bliža njenom fahu".

- Pored divne porodice Bajić, ovom projektu privukla me je i tema, taj fini rad, fino "kopanje po duši", po muško-ženskim i prijateljskim odnosima... Sunčica je lik iz mog miljea, ima te komične elemente, bučna je i vesela, vedrog duha, stalno podiže atmosferu. Ali i ona ima svoju muku, koju vešto prikriva dok pokušava da pomogne samoj sebi - objašnjava Anđelka.

ZADOVOLjNI Filmska ekipa na okupu, Foto privatna arhiva

Ovo vreme donosi velika iskušenja, a osim fizičkog zdravlja, po Anđelkinim rečima, više nego ikad treba brinuti i o svom mentalnom zdravlju.

- Redovno posećujem psihoterapeuta i smatram da je to jako važno. Svi govorimo o fizičkom zdravlju, jedite čija semenke, pijte ceđene sokove, trenirajte, hranite se osam sati, a 16 gladujte... I sve je to u redu, ali vodite računa i o svom mentalnom zdravlju, to nije sramota. Isto kao što idete na redovne kontrole kod zubara, i kad nemate neki problem, treba otići kod psihoterapeuta, da vam "otpusti neki ventil", da čujete sami sebe, da vas čuje neko ko vas ne poznaje, neka neutralna strana. Kao što nam je važno da imamo lepu frizuru, zube, da nemamo celulit, treba da nam bude još važnije da budemo srećne i zadovoljne, u psihičkom skladu - zaključuje Anđelka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)