SUSRET VREMENA I MISLI: "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića" u Galeriji Matice Srpske

S. BAJIĆ

24. 11. 2020. u 18:12

PO svemu jedinstvena izložba povodom 173 godine Galerije Matice srpske - "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", u kojoj se autor i umetnik Danilo Vuksanović, bavi suštinom muzejskog rada, predočava do sada nepoznatu i neobrađenu zbirku galerijskih klišea kao osnovu za nastanak savremenog umetničkog dela.

СУСРЕТ ВРЕМЕНА И МИСЛИ:  Матрица. Монологија Данила Вуксановића у Галерији Матице Српске

Foto D. Dozet

Vuksanović je konzervator, slikar i grafičar, a po rečima dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske, ovom doktorskom postavkom koju publika može da pogleda do 17. januara iduće godine, pokazao je da je i muzejski mislilac. Jer, kako je navela, muzej nije više samo mesto izlaganja nego i dubinskih promišljanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, o ulozi muzeja u savremenom društvu i samog umetničkog dela.

Foto Galerija Matice srpske

 

- Sam naziv Matrica. Monologija ukazuje da je reč o istoj slici koja prelazi iz medija u medij i završava u okviru savremene umetničke prakse - kaže Vuksanović.

- Sve slike koje se nalaze u fiokama ormana za klišee za nas u muzeju su jednako važne i nijedna ne može biti manje vredna. Međutim, zbog kompleksne simbolike koju Galerija godinama neguje, morali smo izdvojiti matrice i druge simbole koji su za nas prepoznatljivi.

To su ikone srpske nacionalne umetnosti, slike koje se odmah dovode u vezu sa Galerijom Matice srpske. To su predstave koje su se našle na klišeima za različite povode.

Nastupi u zemlji i inostranstvu

Danilo Vuksanović je rođen je 29. decembra 1973. godine u Somboru. Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smer grafika. Magistrirao je na smeru crtanje 2005. godine. Član je međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM), Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Samostalno je izlagao više od 50 puta u zemlji i inostranstvu (SAD, Italija, Mađarska). Piše likovnu kritiku. Zaposlen je u Galeriji Matice srpske kao viši konzervator restaurator, gde je urednik edicije izložbi Tradicija i savremeno stvaralaštvo.

Reč je o delima "Sveti Sava sa srpskim svetiteljima doma Nemanjina" Hristofora Žefarovića iz 1741, "Bogorodica Sivačka", "Bogorodica Vinčanska-Bezdinska" Zaharija Orfelina, počasna diploma Vilhelma Grunda iz 1887, slika Save Šumanovića "Žena kraj prozora", slika "Deda i unuk" nepoznatog autora, "Mladi Sava Tekelija" Georgija Teneckog, "Franja Malin, upravnik Muzeja Matice srpske" Tomislava Krizmana i kliše karikature po crtežu Uroša Predića na kojoj Laza Kostić žonglira lopticama na kojima su ispisane reči "javno mnjenje".

Foto Galerija Matice srpske

- Sve slike imaju zajednički imenitelj - krug, kretanje koje povezuje sve te motive. U kružnici je sadržana univerzalna snaga, inteligencija i svesnost poznatog i nepoznatog postojanja. To je matrica obnovljenih ideja čiji okvir predstavlja susret između vremena i misli - kaže Vuksanović.

Foto Galerija Matice srpske

Put slike, od mesta čuvanja do izlaska u javni prostor muzeja, kako Vuksanović ističe, definiše zajedno 10 muzejskih pojmova kao što su muzej, slika, postavka, kliše, orman, depo zbirka 016, fioka, matrica, memorija.

Foto Galerija Matice srpske

- U ormanu za klišee, koji je nekada pripadao štampariji Dunavske banovine, nalazi se više od dve hiljade klišea - matrica sa kojih su štampane različite slike u knjigama, monografskim publikacijama i periodici. Klišei su zapravo nosioci informacije o slici, reljefni podatak u ogledalu, naličje poznate slikovne informacije. Njihov značaj je više nego dokumentaran a orman u kome se čuvaju u Galeriji Matice srpske označava jednu moguću opnu istorije štamparstva, svojevrstan katalog zaboravljenih faksimila. Iz ovog obilja odabrao sam dvadesetak kako bi savremenim umetničkim alatima produžio život ovom sekundarnom materijalu - zaključio je Vuksanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku