PREMIJERA FILMA “DARA IZ JASENOVCA”: Sećanje na jasenovačko stradanje gledaju i Srbi na KiM

D. ZEČEVIĆ

25. 11. 2020. u 19:33

U GRAČANIČKOM Domu kulture danas je premijerno prikazan igrani film “Dara iz Jasenovca“, koji će se narednih sedam dana prikazivati i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА “ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА”: Сећање на јасеновачко страдање гледају и Срби на КиМ

Foto: Promo

Kako navode iz ovdašnjeg Doma kulture, odluka reditelja filma Predraga Gage Antonijevića da se film prikaže publici u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ukazuje vezu Kosova i Jasenovca odnosno zaveta u kom nevine žrtve postaju trajni motiv i inspracija za umetnost.

- Prvi dugometražni igrani film o Jasenovcu, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, govori o dvanaestogodišnjoj devojčici Dari koja sa svojom majkom i dva brata posle ustaško nemačke ofanzive na Kozari završava u koncentracionim logorima. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška učiniće da odraste preko noći - pojašnjava radnju ovog igranog filma Boban Jeftić, urednik filmskog i bioskopskog programa Doma kulture u Gračanici.

On pojašnjava da se film odvija tako što Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

- Dara se svim silama bori da spasi brata. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša. Darina sudbina je sudbina samo jednog deteta Kozare, a ono što su preživeli ne sme nikada biti zaboravljeno. Jasenovačko stradanje se trajno prepoznaje kao nova nevina žrtva, a tragični događaji u jednom od najstrašnijih koncetracionih logora su opomena za budućnost ljudi ovog prostora - ističe Jeftić napominjući da će zbog epidemiološke situacije i policijskog časa projekcije filma biti prikazivane svakog dana do 2.12.2020. u terminu od 12 časova, dok će tokom vikenda biti prikazivan od 16 časova, a svi posetioci bioskopa moraju nositi maske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba