STO ODSTO PLATE AKO SE ZARAZE KORONOM: Ministarka Gojković potpisala dopunu Posebnog kolektivnog ugovora

Tanjug

26. 11. 2020. u 10:39

ZAPOSLENI u ustanovama kulture imaće pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ako je infekcija korona virusom ili mera izolacije uzrok sprečenosti za rad.

СТО ОДСТО ПЛАТЕ АКО СЕ ЗАРАЗЕ КОРОНОМ: Министарка Гојковић потписала допуну Посебног колективног уговора

Foto D. Novković

To je predviđeno dopunom Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji je osnivač Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, koju je danas sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture potpisala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Gojković je ukazala da je dopuna Posebnog kolektivnog ugovora, pre svega, vid sigurnosti da neće ostati bez dela mesečnih prihoda, koji mnogo znače u ovakvim okolnostima, ukoliko se razbole od ove bolesti, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je naglasila da s obzirom na situaciju u kulturi i na sve šta kulturni radnici rade kako bi prevazišli krizu u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet, ovo je nesumljivo od velikog značaja za sve umetnike.

- Na ovaj način smo želeli jasno da pokažemo odgovornost kao i da država brine o kulturnim radnicima i da ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos pandemiji, imaju kulturni sadržaj - naglasila je Gojković.

Gojković je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalniog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Konfederacijom slobodnih sindikata, granskog povereništva za kulturu Jovanom Dinčićem, Draganom Milanovićem i Smiljanom Stokić.

Gojković je sa predstavnicima sindikata razgovarala o merama kriznog štaba, koji su podržali predlog ministarke da predstavnik Ministarstva kulture i informisanja bude deo Kriznog štaba radi neophodnog tumačenja donetih mera na potpuno različite oblike umetničkog stvaralaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije