BIOGRAFSKE DRAME, TRILERI I MISTERIJE: Produkcija "Fajerflaj" priprema tri međunarodne serije - "Gorila", "Fatalni saveznik" i "Frust"

J. BANjANIN

29. 11. 2020. u 10:14

BEOGRADSKA produkcijska kuća "Fajerflaj" trenutno u saradnji sa međunarodnim produkcijama razvija tri nove serije, koje su namenjene globalnom tržištu.

БИОГРАФСКЕ ДРАМЕ, ТРИЛЕРИ И МИСТЕРИЈЕ: Продукција Фајерфлај припрема три међународне серије - Горила, Фатални савезник и Фруст

Foto Firefly/Joy Rider

- "Fatalni saveznik" će biti rađen na engleskom. "Frust" na bosansko-srpskom, a "Gorila" će imati zastupljen srpski, engleski i francuski jezik. Planirano je da finalne verzije svih scenarija budu gotove u 2021. i da se pojave na nekoliko međunarodnih marketa gde će biti predstavljene stranim producentima. Proizvodnja se očekuje 2022. i 2023. godine - kažu za "TV Novosti" iz produkcije "Fajerflaj".

GORILA

PRVI u nizu naslova biće adaptacija kultnog romana Dušana Savkovića, "Gorila", koji se bavi avanturama žestokih srpskih momaka 60-ih i 70-ih godina prošlog veka u Parizu. Priča dočarava život Stevana Markovića, koji se proslavio kao dubler i telohranitelj poznatog francuskog glumaca Alena Delona. Markovićeva smrt izazavala je veliku pažnju tamošnje javnosti i potresla sam državni vrh i kulturni establišment Francuske. Kuća "Fajerflaj" na ovom projektu više od godinu dana sarađuje sa produkcijom Gorila Entreprises LLC iz Sjedinjenih Amerčkih Država.

Trenutno scenario razvija Đorđe Milosavljević, koji za "TV Novosti" otkriva da je Savkovićev roman pročitao još kao gimnazijalac.

- Uveren sam da nema uzbudljivijeg i zahvalnijeg srpskog romana za pretakanje u filmski ili televizijski medij. Moje zanimanje za avanture žestokih srpskih momaka ide isključivo kroz prizmu Savkovićevog potcenjenog, ali autentičnog proznog remek-dela. Više me zanima šta je Savković video, doživeo i opisao nego šta se stvarno desilo.

* Šta vas je najviše fasciniralo u pričama o Stevanu Stevici Markoviću?

- U romanu je Stevica Marković postao Štefan Ratarski, što je omogućilo veću umetničku slobodu u tretmanu priče, a i zaštitilo pisca od onih koji su istu priču videli drugačije, ili tvrdili da je znaju bolje. U "Gorili" su me fascinirali portreti glavnih likova. U srpskoj prozi do danas verujem da nema surovijih ljudskih portreta od onih koji su dati u likovima Ratarca, Nestorovića, Diprea i drugih. Negde ta surovost ide toliko daleko da verujem da portrete u televizijskoj adaptaciji treba donekle očovečiti. Onako kako ih je opisao Savković, to su više demoni nego ljudi.

* Čemu ćete posvetiti više pažnje - intrigantnom životu Markovića ili njegovoj nerazjašnjenoj smrti?

- To je neraskidivo povezano jer je jedno uzrok a drugo posledica. Roman opisuje samo poslednjih nekoliko dana u životu Štefana Ratarca, dok se kroz podsećanja objašnjava kako se zadesio u toj životnoj situaciji, te ko su i kakvi ljudi koji ga okružuju. Serija bi morala, na osnovu tih reminiscencija, da rekonstruiše njegov život do trenutka smrti. Pogibija Štefana Ratarca je, inače, u romanu sasvim logično i detaljno objašnjena.

* Kakvu reakciju očekujete od francuske publike?

- Kao srpski scenarista, to ne mogu ni da pretpostavim. Ipak, Pariz je u "Gorili" centar sveta - kulturni, umetnički, politički, privredni... Priča ide iza te kulise i tamo otkriva mrak, krv i bolest. Ipak, Pariz ostaje divan, bleštav, spektakularan, kao i Atina i Rim šezdesetih godina prošlog veka. A to jeste veliki komplimet za onovremeno francusko društvo, na stranu sve drugo što povremeno može izgledati uvredljivo.

FATALNI SAVEZNIK

ŠPIJUNSKI roman "Fatalni saveznik" (Fatal Ally) britanskog novinara, pisca i BBC TV lica, Tima Sebastijana, biće pretočen u mini seriju od šest epizoda. Scenario, koji pripada žanru trilera sa primesama misterije, potpisuju producent i pisac, koji je radio za HBO, BBC, Netfliks i Kanal 4, Kevin Randl i pobednik regionalnog konkursa kanala HBO za nove serije, mladi domaći pisac Ivan Knežević. Produkcija "Fajerflaj" intenzivno pregovara sa britanskim producentom, a za ovaj projekat tražiće partnera i u Rusiji.

Foto Firefly/Joy Rider

U srcu priče je agent MI6 Margo Lane, koja postaje ranjiva kada je izda neko iz vrha američke vlade. Zato biva upućena u misiju koja je vodi do samog centra mafije savremene Rusije, ruba građanskog rata u Siriji i zastrašujuće lične odluke koju se nadala da nikada neće doneti.

- Raditi na bilo čemu što se obraća globalnom tržištu ogroman je izazov. Mnogo rada je potrebno da dobijemo nečiju pažnju na minut, a kamoli na šest epizoda - kaže Ivan Knežević za "TV Novosti" i dodaje da je Kevin Randl veliki majstor svog zanata. - Bojim se da još nisam naučio da izbacujem ideje i rešenja njegovom brzinom, ali nadam se da hoću.

* Po čemu se ovaj roman, pa i serija, razlikuje od već poznate priče o špijunima?

- "Fatalni saveznik" govori o najmanje glamuroznim delovima špijunskog posla. O besmislenoj birokratiji, beskonačnom čekanju, i posledicama tog posla na dušu. U tom smislu mnogo je manje klasična špijunska priča, a mnogo više ljudska drama.

* Kako biste opisali Margo Lane, možda kao ženskog Džejmsa Bonda?

- Džejms Bond je dinosaurus, relikvija Hladnog rata, presavršen da bismo se identifikovali sa njim. Margo Lane je žena koja samo radi svoj posao i, kao svi mi, upada u krizu i preispituje svoj odnos prema poslu i svetu.

FRUST

DRAMA sa primesama komedije "Frust" nastaje u koprodukciji "Fajerflaja" i mađarske firme Joy Rider. Kreator serije od šest epizoda je pisac Srđan Vuletić, a režiju će potpisati svetski nagrađivani reditelj, dobitnik Oskara i Zlatnog globusa, Danis Tanović.

Foto Firefly/Joy Rider

Radnja je smeštena u savremeno Sarajevo i prati napore mladog pisca da stekne popularnost u društvu. Sticajem okolnosti on ubija lokalnog dilera, čime postaje heroj. Ipak, uznemirava ga činjenica da njegov identitet mora ostati neotkriven.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu