"DARA" IDE DO OSKARA: Nataša Drakulić - Ako je za nešto trebalo da se rodim, onda je to ovaj film

Ana Popadić

01. 12. 2020. u 11:34

FILM "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić, biće srpski predstavnik u trci za 93. nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

ДАРА ИДЕ ДО ОСКАРА: Наташа Дракулић - Ако је за нешто требало да се родим, онда је то овај филм

Foto Promo/Gaga Antonijević

Ovu odluku donela je komisija Filmskog centra Srbije u sastavu: Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS).

- Izabrani film "Dara iz Jasenovca" je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme - navodi se u saopštenju.

Članovi komisije ističu visok umetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom "ansambl filmu" (naročito kada je reč o ženskim likovima).

Scenaristkinja Nataša Drakulić, za "Novosti", kaže da je, pre svega, srećna što je sa "Darom iz Jasenovca" uspela da napravi omaž članovima svoje porodice koji su nastradali u logoru.

- I više od ove kandidature za Oskar znači mi da ovaj film vidi što više ljudi na svetu, da što više njih čuje za tragediju iz Jasenovca, u kojoj je stradao i veliki deo moje porodice, da saznaju da su ustaše jedine imale logor za decu, kome su se čak i Nemci čudili. Zbog svih stradalih, izdržavam ovaj pritisak i negativan publicitet koji je pratio našu kandidaturu, a i sve kritike koje će, možda, doći.

Foto Promo/Gaga Antonijević

Nataša kaže da je ponosna na saradnju sa Predragom Antonijevićem, sa kojim je uradila nekoliko zajedničkih projekata, a kruna te saradnje je "Dara".

- Sa najvećim pijetetom želim da se i javno zahvalim Gagi i producentu Maksi Ćatoviću koji su imali snage i razumevanja i izgurali ovaj projekat - dodaje Drakulićeva.

Po njenim rečima, reditelj Antonijević je već duže vreme u Americi i radio je na tome da obezbede američku i svetsku distribuciju.

- Najvažnija stvar za svakog autora je da stvori delo koje ostavlja snažan utisak, u ovom slučaju, delo koje govori o užasu, boli, tragediji... Ovaj film je veći od mog života, ako je za nešto trebalo da se rodim, onda je to da napravim "Daru" - zaključuje Drakulićeva.

Beogradska premijera zakazana je za 22. april, na 76-godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša.

Glumačka ekipa

NASLOVNU ulogu, devojčice Dare, igra Biljana Čekić iz Kozarske Dubice, a iz tog kraja je većina dece glumaca iz ovog filma. Darinog oca igra Zlatan Vidović, ozloglašenog Maksa Luburića Marko Janketić, komandanta logora Antu Vrbana igra Igor Đorđević, a tu su još i Nataša Ninković, Vuk Kostić, Radoslav Milenković, Jovo Maksić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024