DIRLJIVE FILMSKE STORIJE: Revija dokumentarnih ostvarenja "7 veličanstvenih" od danas u "Kombank dvorani"

A. POPADIĆ

20. 12. 2020. u 22:22

PREMIJEROM ostvarenja "Gunda" norveškog reditelja Viktora Kozakovskog, večeras u 19 časova, u "Kombank dvorani" biće otvoren 16. festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", a trajaće do 24. decembra.

ДИРЉИВЕ ФИЛМСКЕ СТОРИЈЕ: Ревија документарних остварења 7 величанствених од данас у Комбанк дворани

Foto promo

- Izabrali smo izuzetne filmove, filmove koji se bave značajnim temama našeg vremena, obraćajući se našem srcu i umu. Emotivni, informativni, provokativni za razmišljanje.

Odvode vas u zemlje kao što su Argentina, Rusija, Finska, Danska, Holandija i Priroda. I srećan što možemo da počnemo sa "Gundom" majstora Viktora Kozakovskog. Do sada je bio na velikim festivalima, na velikom ekranu, pošto režiser želi da isključivo bude prikazan u bioskopima. Njegovi glavni junaci su majka krmača, Gunda, dve genijalne krave i jedno jednonogo pile - poručuje selektor Tue Stin Miler, koji uz dvojac, Svetlanu i Zorana Popovića, čini tim ovog poznatog festivala.

BIOSKOP NOVE REALNOSTI

UPRKOS svemu, a najviše geslu bez odstupnice da je festival "Sedam veličanstvenih" festival bioskopa, praznik modernog filma koji svojom magijom deluje sa velikog bioskopskog platna. Naš slogan "Novi evropski bioskop" ovoga puta smo, svesni velikih promena koje menjaju životne okolnosti u čitavom svetu, preimenovali u "Bioskop nove realnosti - samo za posebno obazrive" - poručili su organizatori festivala.

Na repertoaru "7 veličanstvenih" sutra su dva filma - "Patrimonijum" i "Gorka ljubav". "Patrimonijum" je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tog, za mnoge, apsolutno povlašćenog društvenog sloja. Reč je o nimalo bajkovitoj priči o baštini i tradiciji reditelja Karla Olsona. Na slikovito krstarenje brodom, nazvanom po Maksimu Gorkom, puno suza, osmeha i muzike, gledaoce vodi "Gorka ljubav" Ježija Šlatkovskog.

"Moj Rembrant", Foto promo

Treći festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Publiku (sreda, 17.00) najpre očekuje specijalna projekcija jednog od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjoj deceniji - "Još jedan tango" Hermana Krala. Ovo je svojevrsni dokument o bliskosti, aktuelan u vremenu koje nas savetuje da budemo na distanci. Film "Solo" (sreda, 19.00) je potresna drama o Martinu, virtuozu na klaviru, rastrzanom između svog izuzetnog talenta i mračnog ponora mentalne bolesti.

Poslednjeg dana festivala (17.00) pred gledaocima je novo delo holandske autorke Uke Hogendejk, koju je beogradska publika upoznala kroz njenu sagu "Novi Rejksmuzej", o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja. Ovoga puta stiže sa filmom "Moj Rembrant" o otkriću nepoznate slike velikog majstora. Ova zanimljiva priča, snimljena u maniru trilera, nudi ekskluzivni uvid u svet iza fasade vrhunske umetnosti.

"Još jedan tango", Foto promo

Tekst potpisa

"7 veličanstvenih" zatvoriće u četvrtak, u 19.00, "Najsrećniji čovek na zemlji" Jonasa Berghola.

- Autor je i učesnik u filmu zajedno sa šestoricom drugih muškaraca, koji, kao i u njegovom prethodnom filmu "Para života", ruše stereotipe da muškarci u Finskoj nisu sposobni da izraze emocije i svoje želje za srećnim životom, za ljubavlju. Film je dirljiv i pun posebnog humora što ste mogli i da očekujete iz Finske - objašnjava selektor Stin Miler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)