SANJAM DA DOBIJAM ZLATNI GLOBUS: Biljana Čekić (13) iz sela Sreflije, junakinja filma "Dara iz Jasenovca"

Petar KARANOVIĆ

01. 01. 2021. u 14:00

ŽIVOT Biljane Čekić, trinaestogodišnje devojčice iz sela Sreflije kod Kozarske Dubice, počeo je da liči na holivudski scenario kada je pre godinu i po dana dobila naslovnu ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca", Predraga Gage Antonijevića.

САЊАМ ДА ДОБИЈАМ ЗЛАТНИ ГЛОБУС: Биљана Чекић (13) из села Срефлије, јунакиња филма Дара из Јасеновца

Biljana Čekić

Biljana je izabrana da igra glavnu junakinju posle kastinga organizovanog u njenoj školi "Vuk Karadžić". Bila je najbolja među stotinama dece, a od glumačkog iskustva pre toga, kako ističe, za "Novosti", imala je samo učešće na školskim priredbama.

Poslednjih mesec dana, Holivud je za malu, izuzetno darovitu tinejdžerku iz Republike Srpske, postao realnost - "Dara iz Jasenovca" je prvi srpski film koji je ušao u konkurenciju za nagradu Zlatni globus u svim kategorijama, što znači da će se za ovu prestižnu nagradu, uz glumačke zvezde svetskog formata, takmičiti i Biljana.

Priču o ustaškim zločinima nad srpskom decom očekuje i takmičenje za Oskar, a od januara 2021. "Dara" počinje da se prikazuje po američkim bioskopima u distribuciji velike kompanije "101 Studios".

- Mnogo se radujem uspehu našeg filma, i jedva čekam da ga vidim u bioskopu. Nisam mogla ni da sanjam šta će se sve događati, zato sam vrlo uzbuđena i možda malo imam tremu. Mnogo bih volela da idem u Ameriku, u Los Anđeles, da predstavim "Daru iz Jasenovca" i da čujem šta kaže američka publika, a nadam se da će osvojiti i nagrade. Ali, pre svega, važna mi je premijera ovde, u Republici Srpskoj, mislim da bih tu imala veću tremu nego u Americi - kaže Biljana, koja je prve pohvale za svoju glumačku igru dobila još tokom snimanja, i to od profesionalnih glumaca.

Biljana Čekić

Kako je opisao Marko Janketić, koji u filmu igra ustaškog oficira Maksa Luburića, ova sjajna devojčica poseduje izuzetan dar koji se zasniva na instinktivnom, gotovo "životinjskom" osećaju za glumu.

- Presrećna sam zbog komplimenata koje sam dobila, i zahvalna sam svima koji su mi uputili čestitke i lepe reči. Nikada nisam očekivala takav uspeh, s obzirom na to da je ovo moj prvi film i prva glavna uloga, i bilo bi malo ako kažem da sam oduševljena. Sanjam da šetam crvenim tepihom i da dobijam Zlatni globus, ali neću biti tužna ako se moj san ne ostvari.

Sebe u budućnosti, kako nam otkriva, Biljana vidi kao glumicu.

- Odlučila sam da gluma bude moja profesija, iz jednostavnog razloga što mi je bilo prezanimljivo tokom snimanja "Dare iz Jasenovca". Taj glumački način života, druženja, rada, sve me je to oduševilo i zauvek će mi ostati u najlepšem sećanju. Od svih sam imala podršku, družila sam se sa svima, najviše sa decom glumcima, i sa svima sam ostala u kontaktu, pa često razgovaramo telefonom.

Na naše pitanje koliko je za nju, ipak, bilo teško da doživi lik desetogodišnje Dare kojoj ustaše ubijaju majku i starijeg brata, i da se izbori sa tako bolnom pričom kakva je Jasenovac, Biljana kaže da je bilo trenutaka kada se plašila.

- Te scene ustaša u crnim uniformama kada pucaju, muče i ubijaju ljude i decu u logoru su prestrašne, kao i scenografija u kojoj smo snimali. Znaš da se to ne događa stvarno, ali se ipak bojiš, jer se setiš da su se ti zločini nad našim narodom zaista desili, i da su ustaše svašta radile ljudima. Dara je u logoru ostala sama sa mlađim bratom koji je još beba, i to nije bilo lako da se igra.

Svoju junakinju, kako ističe, Biljana vidi kao veoma hrabru i jaku devojčicu, koja u toj strahoti Jasenovca mora da se bori za bratovljev i svoj život.

- Meni je možda najteže bilo da odglumim scenu kada svog malog brata držim u naručju i govorim mu da ga volim. To je za mene veoma emotivno, zato što bih i ja u životu sve učinila za svoje najmilije, i u tome je sličnost između Dare i mene.

Biljana živi sa ocem, bratom, sestrom i bakom, i jako je vezana za svoju porodicu, koja joj je, kako nam otkriva, dala i najveću podršku za ovaj film.

Biljana Čekić

- Iako nosim prelepa sećanja sa snimanja, a ona su trajala gotovo tri meseca, mnogo mi je nedostajala moja porodica i bila sam presrećna kad sam se vratila. Mislim da je za svakog čoveka najvažnija njegova porodica, taj osećaj sigurnosti i topline koji nam ulivaju naši najmiliji - kaže Biljana, ističući da za svoje vršnjake na kraju ove godine ima istu poruku.

- Svim devojčicama i dečacima u svetu u Novoj 2021. želim, pre svega, da budu zdravi, srećni, i da im se ostvare njihove želje.

Biljana Čekić

PRABAKA BILA U LOGORU

O USTAŠKIM logorima Biljana Čekić je najpre saznavala u svojoj porodici.

- Moja prabaka je bila u Jasenovcu, ali je uspela da preživi, i o tome se ponekad pričalo u našoj kući. Učili smo i u školi nešto o tim događajima, ali nisam znala kako su izgledali ti logori, šta su ustaše sve radile ljudima i deci, kako su se organizovali zločini, mučenja i deportacije. Sve sam to saznala tek kada sam došla na snimanje "Dare iz Jasenovca" i stala pred kameru. Prestrašno je, i svet mora da sazna tu istinu - ističe Biljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu