JEDNOM SANJAR, ZAUVEK SANJAR: Jelena Bajić Jočić o "Azbuci našeg života" i novim projektima

NIKOLA DRAŽEVIĆ

10. 01. 2021. u 15:47

IZA popularnih naslova poput "Selo gori, a baba se češlja", "Za kralja i otadžbinu", "Psi laju, vetar nosi", "Preživeti Beograd", "Srpski junaci srednjeg veka"... skupljeno je u deceniju i po snova koji su u međuvremenu postali stvarnost, a jedan od sanjara je Jelena Bajić Jočić, rediteljka i izvršna producentkinja "Kontrast studiosa".

ЈЕДНОМ САЊАР, ЗАУВЕК САЊАР: Јелена Бајић Јочић о Азбуци нашег живота и новим пројектима

Foto Kontrast studios

U razgovoru za "TV Novosti" ona kaže da, kao i u svakom drugom poslu, ima neostvarenih želja i snova, ali da oni vuku dalje.

- Jednom sanjar, zauvek sanjar. I sve dok je tako možemo se baviti ovim poslom. Ostalo je još mnogo toga što svako od nas pojedinačno, Nedeljko, Peđa, Radoš i ja, kao i svi mi zajedno kao tim, želimo i možemo da ostvarimo.

* Od serije "Selo gori, a baba se češlja" do "Azbuke našeg života", ljudske sudbine i obične svakodnevne priče glavna su tema serija. Da li će to i nadalje biti vaš pravac?

- Obične, svakodnevne priče o jednostavnim, "malim" ljudima jesu teme koje nas intrigiraju, kao i okolnosti koje se poigravaju nama i našim sudbinama. Naša strategija je vera u dobrotu u ljudima. Uprkos svemu. Kroz medij kojim se bavimo pospešujemo humanost, lepotu, vrline i dobrotu, a ne destrukciju i agresiju.

* Poznato je da ste na ideju da ekranizujete"Azbuke" Mirjane Bobić Mojsilović došli čitajući romane na moru, ali koji vas je to trenutak inspirisao da kažete - Od ovoga ću napraviti seriju?

- Oduvek su me zanimali najtananiji odnosi među ljudima, koji su često veoma složeni, talasi i bure kroz koje svaki čovek u životu prolazi. I vibracije u vazduhu koje nastaju kao posledica tih dubinskih osećanja i stanja unutar svakog pojedinca. Uz to, oduvek sam želela da napravim jednu savremenu bajku o izazovima, iskušenjima, ljubavi i porodici. Pročitavši Mirjanine "Azbuke", shvatila sam da je to savršeno delo koje sadrži upravo elemente koji me intrigiraju. Bajka o savremenim ljudima koji imaju sve, ali uprkos tome poneseni pohlepom, egom i taštinom gube delić po delić sebe, svoje duše, dok jednog trena ne shvate da su upropastili sopstvene živote. Naizgled laka i pitka priča, koja nosi važna upozorenja za sve one koji žele da iskreno sagledaju i preispitaju sebe i sopstvene živote.

Foto Kontrast studios

* Serija "Azbuka našeg života" nastaje u specifičnim okolnostima zbog koronavirusa. Dokle ste stigli sa snimanjem serije, kada vas očekuje poslednja klapa?

- Svi, filmski radnici, stvaraoci i producenti koji su snimali tokom proteklih 10 meseci, napravili su pravi podvig, zaista, jer naš posao zahteva psiho-fizičko, ali i emotivno davanje. Jeste bilo teško, ali smo uspeli da realizujemo predviđeno snimanje i da ne remetimo koncepciju, kao ni kvalitet serije. Snimanje smo priveli samom kraju, ostala su nam još tri dana i to snimanje okončaćemo posle praznika.

* Proverena imena mogu biti garancija gledanosti, i vi iz serije u seriju na naše male ekrane donosite osveženje, kao što su u slučaju "Azbuke" Aleksandra Janković Splića i Jadran Malkovič.

- Borba da budemo kreativni, inventivni, sveži i inspirativni, neprekidna je. Određeni rizici moraju se preuzimati, pa ako verujemo u temu, priču, scenario, u neki projekat, moramo verovati i u nova lica, u glumce kojima bi trebalo pružiti šansu da odigraju nešto što ranije nisu, ili da odigraju prvu ulogu u karijeri. Kao plod takvog pristupa i pune posvećenosti može se dobiti nešto osvežavajuće, iznenađujuće dobro i novo, ali se može i pogrešiti. Otuda kolege često biraju proverene glumce koji su se u sličnim zadacima pokazali dobro.

* "Srpski junaci srednjeg veka" specifičan je, uspešan i gledan projekat, a u drugoj sezoni prvi put ste kao glavnu junakinju imali ženu - Jelenu Balšić. Postoji li još znamenitih Srpkinja koje bi mogle da zavrede svoje mesto u nastavku ovog serijala?

- Svi mi u "Kontrastu" ponosimo se ovim projektom, posebno zbog činjenice da smo ga započeli bez budžeta i postavili ga samo zahvaljujući sopstvenoj upornosti, istrajnosti i veri. "Junaci" danas, zahvaljujući Telekomu Srbije, imaju znatno kvalitetniju realizaciju, a Gordan Matić, scenarista i reditelj, sa velikim nadahnućem radi na "Junacima". Budući da su reakcije, kako stručne tako i najšire javnosti, odlične, verujem da će se ovaj projekat nastavljati iz sezone u sezonu i sa pričama o velikim ženama u srednjem veku, koje su često podnosile velike žrtve i terete. O njima se malo govorilo. Jedna od izuzetnih žena srednjeg veka je i Jelena Balšić. U trećem ciklusu "Junaka" bavićemo se Marom Branković, ćerkom Đurđa Brankovića, i suprugom sultana Murata Drugog. Zagonetna tragična ličnost koja je značajno doprinela kako duhovnosti, tako i diplomatskim vezama Istoka i Zapada u turbulentnom periodu srednjovekovne istorije. Život Mare Branković poprimio je obrise mita i legende.

Foto Kontrast studios

* Oprobali ste se kao reditelj u drami, komediji, romantičnoj drami. Postoji li neki žanr koji bi za vas bio novi izazov?

- O, da - naučna fantastika!

* "Led" vam je doneo mnogobrojne nagrade na međunarodnim festivalima. Kada možemo da očekujemo vaš drugi film?

- Nadam se za neku godinu.

* Iako je bila teška, godina za nama makar nas je okrenula ka najbližima i podstakla na porodično jedinstvo.

- Čovečanstvo je na neki neobjašnjiv način počelo da nazaduje. Izgubili smo kontakt sa prirodom, pogazili najznačajnije moralne i etičke principe civilizacije. Glad za materijalnim ukrala je svaki trenutak, a savremne tehnologije učinile su da polako postajemo vukovi samotnjaci. Toplina, ljudskost, empatija, razumevanje, tolerancija, dobrota, kolegijalnost, briga o drugima, postale su zaboravljene vrline koje se sve teže prepoznaju u ljudima. Veliko globalno zlo, korona virus, kao da nam je skrenulo pažnju na sebe same, porodicu, sopstveno ognjište, i kao da nas opominje da ne hrlimo ka svemu što svetluca, već da čuvamo ono što imamo. Da brinemo o svojoj deci i da se prijatelju nađemo u muci. Ova pandemija nas na surov način podseća na to šta je junaštvo (braniti sebe od drugoga), a šta čojstvo (braniti drugoga od sebe)!

Foto Kontrast studios

* U ovo je vreme praznika, kakve su vaše želje?

- Vašim čitaocima, zatim svojim kolegama, prijateljima, saradnicima, celoj ekipi "Novosti", svim našim gledaocima, svojoj porodici, i sebi, želim dobro zdravlje i slobodan život bez kovida i drugih bolesti. Srećan Božić! Živeli!

SEĆANjE NA BATU ŽIVOJINOVIĆA

* POSLEDNjI naslov koji je veliki Velimir Bata Živojinović upisao u svoju biografiju bio je vaš prvenac "Led". Po čemu ćete pamtiti svoju saradnju sa njim? Postoji li neka anegdota ili savet koji vam je dao tom prilikom?

- Saradnju sa Batom pamtiću celog života. Velika je to bila čast i privilegija. Bata je bio učitelj glume svim mlađim kolegama, oličenje profesionalizma i disciplinovanog vladanja pred svaki kadar. U periodu kada smo snimali "Led", te 2010, zdravlje mu je već bilo značajno narušeno, ali uprkos svim zdravstvenim tegobama i problemima koje je imao, čuvao je u sebi strast da svaki zadatak i svaki kadar snimi vrhunski. Da podnese kišu, vetar, sunce, da tu svoju, ko zna koju po redu, ulogu snimi kao da mu je prva, dajući svoj maksimum, iskrenu emociju i prefinjen senzibilitet liku deda Životija. Mnogo toga sam naučila od Bate, ali nešto što često citiram, i kako vreme prolazi sve se više potvrđuje tačnost te njegove tvrdnje, jeste da "svako može da bude glumac, ako je intiligentan i likom odgovara za ulogu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)