ENIGMATIČNI SJON O PANDEMIJI: Gostovanje proslavljenog islandskog pisca na Bi-Bi-Siju

D.B.M.

10. 01. 2021. u 00:59

RADNjA romana "Mesečev kamen" islandskog pisca Sjona dešava se u Rejkjaviku u vreme svetske pandemije španske groznice, što je čini danas posebno aktuelnom.

ЕНИГМАТИЧНИ СЈОН О ПАНДЕМИЈИ: Гостовање прослављеног исландског писца на Би-Би-Сију

Foto: Vikipedija

To je bio razlog i da bude odabrana za temu najnovijeg izdanja Bi-Bi-Sijevog podkasta World Book Club , na kojem svake prve nedelje u mesecu slušaoci imaju priliku da postavljaju pitanja nekom poznatom svetskom piscu o jednoj njegovoj knjizi.

Uz otkrivanje skrivenih značenja ovog neobičnog romana, Sjon je istakao značaj prevođenja, jer je ovaj roman preveden na 35 jezika i pri tom je podvukao da mu je posebno drago kada se roman na manje jezike prevodi direktno sa islandskog, a ne sa posrednog jezika, a to je upravo slučaj sa srpskim izdanjem.

Radnja romana „Mesečev kamen“ je usredsređen na 1918. godinu. Iz Rejkjavika se može videti erupcija vulkana Katle kako danonoćno boji nebo. Život u glavnom gradu Islanda odvija se svojim uobičajenim tokom uprkos prirodnoj katastrofi, nedostatku uglja i svetskom ratu koji hara tamo, u velikom svetu. Islanđani se spremaju da postanu suverena nacija. Dečak Mauni Stejtn živi u filmovima. Dok spava, sanja filmove u kojima se pretapaju niti radnje i njegovog sopstvenog života. Na samom rubu društva, on je posmatrač epidemije španske groznice koja redom zemlje uzima hiljade života. Dečak aktivno ulazi u te živote.

„Mesečev kamen“ objavljen je i na srpskom jeziku. „Geopoetika“ je izdala i Sjonov roman „Ptičje mleko“ za koji je dobio nagradu Nordijskog saveza za književnost (u nordijskim zemljama ekvivalent za Bukerovu nagradu).

Enigmatični Sjon (pravo ime Sigurjon B. Sigurdson), proslavljeni islandski pisac, u svet književnosti stupio je kao mlad pesnik 1978. knjigom poezije „Sinovi“. Jedan je od osnivača Meduze, grupe nadrealista koja je odmah po osnivanju postala značajan činilac u umetničkom životu Rejkjavika. Objavljivao je knjige poezije, romane, pozorišne komade, kao i knjige za decu.

Pesnik, libretist i tekstopisac, Sjon je objavio devet pesničkih zbirki, napisao libreta za četiri opere, tekstove za muziku mnogih izvođača. Bio je nominovan za Oskara 2001. godine za tekst pesme koju je komponovala i u filmu „Ples u tami“ Larsa fon Trira izvela islandska pevačica Bjork. Sjon i Bjork su inače jedno vreme zajedno stvarali u grupi „Šugarkjbes“. Autor je i teksta pesme „Okeanija“, koju je Bjork pevala na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Sjonova dela prevedena su na 35 svetskih jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)