U SLAVU JOVANA DUČIĆA: SANU obeležava godinu velikog pesnika, diplomate, zadužbinara

D.B.M.

10. 01. 2021. u 11:01

SRPSKA akademija nauka i umetnosti u 2021. obeležava godinu akademika Jovana Dučića (1874 –1943), pesnika i književnika, pravnika i diplomate.

У СЛАВУ ЈОВАНА ДУЧИЋА: САНУ обележава годину великог песника, дипломате, задужбинара

Foto: Arhiva VN

Svojom poezijom, ali i esejima i putopisima, Dučić se svrstao u sam vrh srpske književnosti. Jedan je od najvećih liričara i najvažnijih pesnika srpskog modernizma. Neprekidno je, tokom godina, usavršavao svoj umetnički izraz. Pokrenuo je više književnih časopisa, a bavio se  i književnom kritikom, istaknuto je u saopštenju SANU.

Školuje se u Trebinju, Mostaru i Sarajevu, a u Somboru završava tada čuvenu učiteljsku školu, pa studije prava na Filozofsko-sociološkom fakultetu u Ženevi. Bio je, takođe, istaknuti diplomata i prvi ambasador u istoriji jugoslovenske diplomatije. Diplomatska karijera vodila ga je u devet država. Njegovo poslednje postavljenje bilo je u Madridu, odakle 1941. odlazi u Sjedinjene Američke Države. Naredne dve godine vodio je organizaciju srpske dijaspore „Srpska narodna odbrana”. Pored književnih i diplomatskih dometa, Jovan Dučić je mnogo učinio za našu zemlju i kao zadužbinar, navedeno je u objavi SANU.

Preminuo je 7. aprila, 1943. godine u Geriju, malom gradu u Indijani, a njegovi zemni ostaci su, po želji pesnika, premešteni 2000. u Trebinje. Reči istoričara umetnosti Milana Kašanina najbolje sažimaju Dučićev život: „Jovan Dučić je, kao čovek, pocrpao iz života sve, kao što je, kao pisac, pocrpao sve iz reči. Nije se mogao pametnije utrošiti jedan život, ni bolje iskoristiti jedan talenat. Ništa nije propustio, niti upropastio. Sa onim što je nosio u sebi, više se nije moglo dati nego što je on dao.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)