DNEVNIK IZ BOLNICE KIRI: Svedočanstvo naučnika Radojka Maksića o nuklearnoj havariji u Vinči

D.B.M.

10. 01. 2021. u 15:56

NAUČNIK Radojko Maksić (87) ispisao je svedočanstvo o tome kako je 1958. preživeo nuklearnu havaraju u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, kada je tokom eksperimentalnog rada na nuklearnom istraživačkom reaktoru RB, došlo je do ispuštanja nemerljivo visokih doza radioaktivnog zračenja, dok se u toj prostoriji, baveći se odgovorno svako svojim poslom i zaduženjima, nalazilo šest mladih osoba.

ДНЕВНИК ИЗ БОЛНИЦЕ КИРИ: Сведочанство научника Радојка Максића о нуклеарној хаварији у Винчи

Dnevnik iz bolnice Kiri

Sećanja je pretočio u knjigu „Dnevnik iz bolnice Kiri“, koju je objavio „Kreativni centar“.

Pred čitaocem je istinita životna priča o podvigu koji je pomerio granice nauke, ali ponajviše granice ljudske velikodušnosti i požrtvovanosti, navodi izdavač. Tokom lečenja Radojka Maksića u pariskoj bolnici Kiri, o kojem svedoči ovaj dnevnik, prvi put u svetu primenjen je postupak presađivanja koštane srži. Da bi on bio moguć, bila je neophodna izuzetna humanost francuskih građana koji su donirali svoju koštanu srž petorici srpskih fizičara, kao i nesvakidašnja angažovanost lekara i medicinskog osoblja bolnice Kiri.

Knjiga je sastavljena od dnevnika koji je vodio danas jedini živi učesnik tog događaja, Radojko Maksić, kao i sećanja njegovih kolega, Stijepe Hajdukovića i Draška Grujića, koji su, takođe, bili prisutni kada se havarija dogodila.

Maksić se po povratku s lečenja iz pariske bolnice Kiri posvetio aktivnostima zaštite od jonizujućeg zračenja i nuklearne sigurnosti u Institutu Vinča.

Akcident u Vinči i presađivanje kostne srži tema su i romana “Slučaj Vinča” poznatog kardiologa i pisca Gorana Milašinovića, a po motivima ovog dela glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić snima film “Čuvari formule”, za koji je scenario napisao Vuk Ršumović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)