OBOŽAVAO HITLERA, DIZAJNIRAO ČUPA ČUPS: Autobiografija „Tajni život Salvadora Dalija“ otkriva novo lice slavnog nadrealiste

D.B.M.

12. 01. 2021. u 00:45

JEDNI ga smatraju kreativnim genijem, drugi ludakom.

ОБОЖАВАО ХИТЛЕРА, ДИЗАЈНИРАО ЧУПА ЧУПС: Аутобиографија „Тајни живот Салвадора Далија“ открива ново лице славног надреалисте

Foto: EPA

Salvador Dali (1904-1989) svakako je bio ekscentrični umetnik, čija ličnost i umetnost ni tri decenije posle njegove smrti ne prestaju da intrigiraju.

Dali bio je ekscentrik i majstor samopromocije od ranog detinjstva. Voleo je da pomera granice u profesionalnom i ličnom životu. O tome i sam piše u svojoj biografiji „Tajni život Salvadora Dalija“ koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Arete“.

Čitalac u knjizi otkriva da je Dali verovao da je reinkarnacija preminulog brata. On nije bio jedini Salvador u porodici. Njegov otac se zvao tako, a to ime nisio je i njegov rođeni brat koji je preminuo samo devet meseci pre nego što se umetnik rodio. Kada je imao pet godina, roditelji su ga odveli na bratovljev grob i rekli mu da je on njegova reinkarnacija. Ovo je koncept u koji je i sam Dali verovao, nazivajući svog preminulog brata prvom verzijom sebe. Stariji brat postao je inspiracija za delo „Portret mog mrtvog brata” iz 1963. godine.

Najraniju sliku Dali je naslikao kada je imao samo šest godina i nosi naziv „Pejzaž Figueresa”. Ova slika otkrila je Dalijev talenat u mladom dobu i sada se nalazi u muzeju „Salvador Dali” u Sent Pitersburgu u Floridi.

Ipak, dva puta je izbačen iz umetničke škole. U svojoj autobiografiji detaljno piše o odnosu sa profesorima i stavu prema školi i zašto nije diplomirao. Izbacivanje iz škole nije ga omelo u radu. Otputovao je u Pariz i upoznao svog idola - Pabla Pikasa.

Dali se smatra ključnom figurom nadrealističkog pokreta, ali ga mnogi nadrealisti nisu voleli. Oni su bili komunisti i nisu im se dopadale njegove simpatije prema fašozmu. Dali je bio fasciniran Hitlerom. Jednom je rekao: „Često sam sanjao o Hitleru kao što su drugi muškarci sanjali o ženama.” Išao je toliko daleko da je portret nacističkog vođe prerušio u pejzaž u svom delu iz 1958. godine.

Dali u autobiografiji piše i kako je prevario Joko Ono. Saputnica Džona Lenona je tražila od njega da joj proda pramen svojih brkova. Međutim, kontroverzni umetnik nije želeo da pošalje bilo koji lični predmet, a posebno ne deo sebe. Umesto toga, u lepu kutiju stavio je vlati suve trave i poslao Joko Ono. Nije odbio ček na 10 hiljada dolara. Zabavljalo ga je da vara ljude.

Jedan od najranijih komercijalnih radova Salvadora Dalija je logo za špansku marku lizalica Čupa Čups, koji se koristi i danas. Dizajnirao je oglase za GAP, pojavljivao se u reklami za čokolade Lanvin. Andre Breton, otac nadrealizma, nazivao je Dalija „Avida Dollars” („Željan dolara”).

Dali je tokom šest decenija stvaralaštva postao jedna od najuticajinijih ličnosti moderne umetnosti. Nasleđe koje je ostavio ne obuhvata samo najpoznatije nadrealističke slike, već i skulpturu, fotografiju, film i mnoga druga umetnička dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)