ČITAOCI NIKAD NE ODUSTAJU: Direktorka biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov o devet decenija trajanja ove ustanove

D. MATOVIĆ

14. 01. 2021. u 10:34

ČINOM svečanog osvećenja Opštinske biblioteke i Muzeja, 11. januara 1931. godine, Beograd je dobio modernu gradsku biblioteku, čiji je fond imao oko 4.000 knjiga.

ЧИТАОЦИ НИКАД НЕ ОДУСТАЈУ: Директорка библиотеке града Београда Јасмина Нинков о девет деценија трајања ове установе

Foto arhiva

Danas, 90 godina kasnije, Biblioteka grada Beograda ima oko dva miliona naslova i više od 100.000 članova. Specifična epidemiološka situacija uslovila je manji broj upisanih članova u 2020. nego prethodnih godina, ukupno 103.488.

- Svake godine učlani se oko 150.000 ljudi, ali prošle godine ih je bilo manje zato što smo radili u specifičnim uslovima - kaže Jasmina Ninkov, direktorka BGB, za "Novosti". - Očekivala sam da će biti manje članova, s obzirom na godinu koja je zaista teška bila. Nismo radili dva i po meseca, ali, pokazalo se da čitaoci ne odustaju.

Najveći izazov za direktorku Ninkov bio je da svi ostanu zdravi - i zaposleni, i korisnici:

- Najvažnija nam je bila bezbednost, da ne dođemo u situaciju da mi zarazimo nekog ili neko nas. U situaciji kada su fizički kontakti sa korisnicima bili ograničeni, kvalitetni onlajn sadržaji i usluge Biblioteke došli su do punog izražaja. Postavljena je onlajn platforma za gledanje najboljih svetskih dokumentarnih i kratkih filmova, zatim digitalna biblioteka, portal za preporuke knjiga za čitanje. Serija programa i akcija relizovana je preko "Fejsbuka", "Tvitera" i jutjub-kanala BGB. Pozivali smo poznate pisce, glumce, muzičare koji su se rado odazvali.

Tokom 2020. Biblioteka je obogatila fond sa 85.249 monografskih i serijskih publikacija, izdato je ukupno 878.296 jedinica građe, održano je ukupno 1.646 programa, od toga 298 onlajn. Povodom 90 godina od rođenja Borislava Pekića, objavljen je zbornik "Okean Pekić", a pripremljena je istoimena izložba, čiji je autor Olga Krasić Marjanović, koja će biti postavljena kad epidemiološka situacija to dozvoli.

- Cela ova godina biće u znaku jubileja - kaže Ninkova. - Planiramo da organizujemo svečanu akademiju, ali kada će se ona održati zavisi od pandemije. Objavićemo knjigu "Biti bibliotekar", koja daje interesantan pogled na biblioteku iznutra. Pokrenućemo novu ediciju "Festovih pedeset", u okviru koje će ovog meseca izaći istoimena knjiga koju je priredila Una Čolić Banzić. Urednik je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

RETKE KNjIGE

BIBLIOTEKA u bogatim fondovima čuva vredne primerke stare i retke bibliotečke građe od izuzetnog značaja za kulturu Srbije i istoriju Beograda. Reč je, pre svega, o knjigama, rukopisima, gravirama, fotografijama i starim mapama.

- Najvrednija je "Beogradsko četvorojevanđelje", prva knjiga štampana u Beogradu, 4. avgusta 1552. Imamo još drugih knjiga iz 16, 17. i 18. veka i one su restaurirane, zaštićene i čuvamo ih u specijalnoj komori - ističe Jasmina Ninkov.

- Imamo veliku kolekciju od 450 umetničkih dela, koja su dobijana otkupom ili kao poklon umetnika koji su izlagali kod nas.

Gradska biblioteka je odmah po osnivanju uređena po ugledu na savremene svetske ustanove te vrste, zahvaljujući prvoj bibliotekarki Mariji Ilić Agapovoj. Posle više seoba, u maju 1935. biblioteka se doseljava u zgradu u Ulici kneginje Ljubice 1, danas Zmaj Jovinu. Zgrada je stradala tokom šestoaprilskog bombardovanja, ali Biblioteka nije prekidala rad sa čitaocima.

Jasmina Ninkov, Foto Privatna arhiva

Posle Drugog svetskog rata osnivaju se opštinske biblioteke, sredinom šezdesetih svaki dvadeseti Beograđanin je član Gradske biblioteke. Sredinom sedamdesetih Biblioteka dobija na korišćenje zgradu u Knez Mihailovoj 56, nekadašnji hotel "Srpska kruna". Radovi na uređenju zgrade potrajaće čitavu deceniju. Najzad, u oktobru 1986, pesnikinja Desanka Maksimović svečano otvara dom knjige. Pamte se i danas njene reči:

"Da smo tri veka tražili gde ćemo je staviti, ne bismo joj lepše mesto našli: u pročelje je gleda pesnik Milan Rakić, nedaleko na Kalemegdanu su i Branko Radičević, Vojislav Ilić, Bora Stanković, da ne nabrajamo sve čija će dela vekovati pod krovom ove biblioteke..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024