ZAVRŠEN NACRT ZAKONA O MUZEJSKOJ DELATNOSTI: Počinje javna rasprava

MKI

13. 01. 2021. u 14:05

SLEDEĆEG ponedeljka, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, biće održan prvi okrugli sto o upravo završenom Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti, koji uređuje sistem zaštite i korišćenja muzejske građe.

ЗАВРШЕН НАЦРТ ЗАКОНА О МУЗЕЈСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ: Почиње јавна расправа

Arhiva Novosti A.Stanković

Ovo je prvi put da se oblast muzejske delatnosti definiše specijalizovanim zakonom, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Muzejska delatnost do sada se uređivala Zakonom o kulturnim dobrima iz 1994. godine, pa je cilj budućeg zakona sistemsko unapređenje ove oblasti kroz jačanje muzejskih ustanova i približavanje evropskoj praksi uvođenjem savremenih muzeoloških standarda. Njime će biti propisani i uslovi za osnivanje, čuvanje, proučavanje, zaštitu i predstavljanje baštine.
-Uspostavljanjem kvalitetne i stabilne muzejske mreže, povezivanjem institucija i podsticanjem edukacije muzejskih stručnjaka biće stvoreni uslovi za unapređenje čitave muzejske struke u Srbiji - poručuju iz MKI, uz napomenu da će javna rasprava biti održana i u Nišu (25. januar u 12 časova), u zgradi Oficirskog doma, a potom 29. januara u Beogradu (u 12 časova, u Domu Narodne skupštine).
Po okončanju javne rasprave, koja se sprovodi do 4. februara, biće analizirane sve primedbe, predlozi i sugestije koje je moguće dostaviti (na utvrđenim obrascima za komentare) i putem elektronske pošte, na adresu zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)