ŠEŠIR MI JE POMOGAO DA UĐEM U ULOGU: Glin Turman, Doktor Senator u četvrtom ciklusu serije "Fargo"

BOJANA JOVANOVIĆ

16. 01. 2021. u 10:38

DOK svakog ponedeljka u 22.45, na programu AMC, uživamo u najnovijoj, četvrtoj sezoni krimi serije "Fargo", inspirisane istoimenim, Oskarom nagrađenim filmom braće Koen iz 1996. (Džoel i Itan su u ulozi producenata sva četiri ciklusa, a filmski materijal u serijal adaptirao je Noa Houli, znan nam po serijalima "Legion" i "Kosti"), ne možemo a da ne primetimo nov lik, Doktora Senatora, kog tumači Glin Turman (74).

ШЕШИР МИ ЈЕ ПОМОГАО ДА УЂЕМ У УЛОГУ: Глин Турман, Доктор Сенатор у четвртом циклусу серије Фарго

Foto AMC

Nekadašnji muž Arete Frenklin, još 1968. proslavio se ulogom Lua Majlsa u planetarno, a u našoj zemlji još dodatno neverovatno popularnom serijalu "Gradić Pejton". Do danas je odigrao čak 161. rolu, a uz to režirao i producirao šest naslova. U seriji "Fargo" on je advokat, savetnik porodice Kenon, kom je neobično ime Doktor Senator dala majka, zvana Madam.

- Na taj način ona je želela da bude sigurna da će njenog sina oslovljavati sa poštovanjem. Sa namerom ga je nazvala doktor i senator - objašnjava nam Turman, u ekskluzivnom intervjuu za naš list.

* Da li ste odgledali sve prethodne epizode serijala kada ste dobili ulogu?

- Naravno da jesam, "bindžovao" sam ih sve. Svaka od njih je odlična, pa ne mogu da odaberem omiljenu. Radnja, iz epizode u epizodu, postaje još luđa i ekscentričnija, baš kao što i očekujete od braće Koena i Noea Houlija.

* Kako ste se pripremali za ulogu i šta vam je predstavljalo najveći izazov prilikom toga?

- Nisam imao problema sa odigravanjem uloge od kako sam otkrio šešir - čim bih ga stavio na glavu, bio bih spreman da se pojavim u kadru. Govorio bih sebi: "Sada znam ovog momka". Prvi put kada sam se obukao u kostim i video odraz svog lika u ogledalu, video sam mog oca. On je nosio veoma sličan šešir i živeo u Čikagu pedesetih godina prošlog veka. U najmanju ruku, bio je veoma zanimljiv čovek. Zato sam brzo shvatio kakav je moj junak u seriji. Ranih 50-ih i 60-ih godina, kao tinejdžer, "motao" sam se po Čikagu. Inspiraciju za ulogu potražio sam, isto kao i Kris Rok, u svojoj porodici.

* Šta biste voleli da publika "ponese" iz ovog ciklusa serije?

- Ono što "Fargo" uvek poručuje je da se ljudi mogu naći u najčudnijim nevoljama. Obični ljudi, koje svakodnevno srećemo, sasvim iznenada zapadnu u nevolju za koju nisu očekivali da će im se dogoditi ikada u životu. Takođe, vidimo da posledice jedne odluke mogu dovesti do brojnih različitih ishoda.

* Kakva je bila atmosfera na snimanju?

- Zabavna, jer ne možete da odolite da se ne smejete kada je u blizini Kris Rok - njegovi i najozbiljniji komentari toliko su duhoviti da "pucate" od smeha. On razmišlja o situacijama i vidi ih onakvima kakve zaista i jesu i ume drugima da ukaže na njih. Onda zateknete sebe kako se smejete istini iz situacije koju on objašnjava. Producenti su okupili divnu glumačku ekipu, što se vidi u svakom segmentu serije. Sve je fantastično, od dizajna do osvetljenja. Uvek sam zabrinut kako ću biti osvetljen, s obzirom na to da sam Afroamerikanac. Ponekada su direktori fotografije svesni toga da bi trebalo drugačije da nas osvetle, a nekada nisu. U ovom slučaju, sa tako brojnom crnačkom glumačkom postavom, naša lica odlično su bila osvetljena i vrlo uočljiva. Direktori fotografije veliku pažnju posvetili su tome i njihova je zasluga što izgledamo dobro na ekranu.

PROBLEMI EMIGRANATA

* ŠTA mislite da je poruka ove sezone serije?

- Ono što nastavlja da izbija na površinu je pitanje "Šta je Amerikanac? Šta je sve potrebno da bi neko to postao?". Obrađeno je mnogo problema koje emigranti imaju, uz pregršt predivnih replika koje prate taj narativ. Jedna od omiljenih rečenica mog lika je kada kaže Italijanima koji su tek stigli i već preuzeli kontrolu: "Tek ste došli ovde, ali mi smo bili tu od pre, kao što su vetar i prljavština". To je potvrda onoga šta svaka grupa očekuje i šta želi da žrtvuje da bi dobila svoje parče američkog sna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)