FILMOVI I SERIJE POD BUDNIM OKOM: FCS, RTS I "Telekom Srbija" formirali komisiju za kontrolu troškova velikih projekata

A. POPADIĆ

14. 01. 2021. u 11:07

FILMSKI centar Srbije, RTS i "Telekom Srbija" potpisali su ugovor o saradnji i formiranju zajedničke komisije za kontrolu potrošnje sredstava za filmove i serije koji se snimaju pod njihovim okriljem - saznaju "Novosti".

ФИЛМОВИ И СЕРИЈЕ ПОД БУДНИМ ОКОМ: ФЦС, РТС И Телеком Србија формирали комисију за контролу трошкова великих пројеката

Foto arhiva

Cilj ovog ugovora je da se omogući lakši uvid u finansijske troškove, da se vidi gde odlazi najviše novca, ali i u šta je najbolje investirati.

- U komisiji će sedeti ekonomisti čiji će posao biti da kontrolišu potrošnju sredstava i da procenjuju koji se troškovi vode kao prihvatljivi za realiziciju projekta. Budući da su i FCS i RTS i "Telekom" budžetske firme to će biti dodatno objašnjenje o tome gde ide novac - kaže, za "Novosti", direktor FCS Gordan Matić.

U Srbiji se u poslednje vreme intenzivno snimaju filmovi i serije, a neki od najambicioznijih projekata upravo izlaze iz "kuhinje", odnosno, zajedničkog budžeta FCS, RTS i "Telekoma". Na ovom spisku su "Košare" reditelja Balše Đoga, "Hadžijino zvono" (odnosno "Nečista krv") Milutina Petrovića, "Toma" Zorana Lisinca, "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića, "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog... Svim ovim projektima zajedničko je to što se snimaju istovremeno kao film i TV serija.

DVA NOVA KONKURSA

FILMSKI centar Srbije objavio je kalendar konkursa za 2021. godinu. Planirano je da tokom ove godine bude raspisano dvadeset i devet konkursa, a među njima su i dva nova. Prvi je namenjen isključivo projektima eminentnih domaćih reditelja, a druga novina je konkurs za sufinansiranje adaptacija književnih dela domaćih autora, i oba će biti raspisana 4. avgusta.

"Košare", Foto arhiva Le Film

Prvi konkurs u novoj kalendarskoj godini biće objavljen 10. februara, a reč je o sufinansiranju dugometražnih debitantskih filmova, studentskih završnih filmova i sufinansiranje domaćih filmova sa nacionalnom temom.

Buduća komisija će, osim pregleda troškovnika, voditi računa i o racionalizaciji, odnosno, o isplativosti investicija. Ovo se ponajviše odnosi na snimanje filmova i serija smeštenih u epohu, za koje je potrebna nova scenografija i kostimi. Ugovor o saradnji podrazumeva i da se prave "fundusi" za neke buduće projekte.

- Na primer, ako se već za jednu seriju šiju kostimi, uniforme iz Prvog svetskog rata, prave rekviziti, puške, pištolji, onda bi to trebalo da bude na raspolaganju i nekoj budućoj ekipi koja će se baviti sličnom tematikom - objašnjava Matić.

Tokom leta za potrebe filma "Hadžijino zvono" i serije "Nečista krv" izgrađene su kulise Vranja s kraja 19. veka, i napravljeni odgovarajući kostimi. Ovom racionalizacijom biće omogućeno da neki sličan projekat epohe ne počinje "od nule", već da, uz manje adaptacije, može da koristi već gotovu scenografiju. Na sličan način, najavljeni film i serija o Kraljeviću Marku, na primer, mogao bi da iskoristi deo kostima iz serijala "Nemanjići".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega