BEZ GLUMACA, ZA SAMO PETORO GLEDALACA: Komad Maje Pelević "Kao da kraj nijeni sasvim blizu" u Bitef teatru tri večeri zaredom

V. V. S.

15. 01. 2021. u 07:45

U BITEF teatru sve je spremno za večerašnju premijeru predstave "Kao da kraj nije ni sasvim blizu", po tekstu Maje Pelević i u režiji Nikole Zavišića koja će se igrati "u bloku", tri večeri zaredom.

БЕЗ ГЛУМАЦА, ЗА САМО ПЕТОРО ГЛЕДАЛАЦА: Комад Маје Пелевић Као да крај нијени сасвим близу у Битеф театру три вечери заредом

Foto N. Šugić

- U ovim teškim okolnostima imali smo priliku da stvaramo pozorište, što je velika privilegija za sve nas. Našu predstavu radili smo nekoliko meseci i imali dovoljno vremena da promislimo svaki njen aspekt. Ušli smo u pionirski projekat koji je između pozorišta, instalacije, veštačke inteligencije. Nečega što spaja pozorište i tehnologiju - rekla je Maja Pelević, i dodala da je predstava inspirisana i temama Bitef festivala, kao što su "Svet bez ljudi" i "Na ivici budućnosti".

- U tom svetu budućnosti živećemo, na neki način, u simbiozi sa mašinama. Pitanje za svakog od nas je da li ćemo živeti srećno ili nesrećno u takvim okolnostima.

Foto N. Šugić

Inače, komad Maje Pelević postavlja i pitanje da li je ovo što nam se događa početak neminovne apokalipse i je li danas (u samoći i izolaciji) moguće graditi nove oblike zajedništva.

- Iskoristili smo okolnosti da se upustimo u stvaranje ovakvog pozorišta bez glumaca. Razvijali smo ideje koje su nam na srcu, što je bio luksuz u ubrzanom vremenu pre pandemije - ističe reditelj Nikola Zavišić, i dodaje da su na kraju stvorili "vizuelni haiku" sa elementima virtuelne realnosti koji bi, i kada bi bio potpuno pogrešan, bio veoma zanimljiv za posmatranje.

U gledalištu će izvođenju predstave prisustvovati samo petoro ljudi, koji će imati priliku da iskuse virtuelno putovanje "kroz moguće nove svetove oko i unutar nas samih". U autorskom timu su i Filip Mikić (video i VR), Anja Đorđević (kompozitor), Mina Strugar (produkcija zvuka), Jelena Piljić (asistentkinja režije i video-produkcije), Sanjin Ćorović (asistent video-produkcije).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)