PRED ZLOM PESNIK ZANEMI: Radomir Uljarević u novoj knjizi "pepeo" preispituje velika stradanja

D. B. M.

16. 01. 2021. u 08:10

NOVA knjiga pesama Radomira Uljarevića "Pepeo", objavljena u izdanju "Kosmosa", preispituje zlo kako u istoriji, tako i u savremenom kontekstu.

ПРЕД ЗЛОМ ПЕСНИК ЗАНЕМИ: Радомир Уљаревић у новој књизи пепео преиспитује велика страдања

Foto V. K.

Autor kaže da je "Pepeo" jedna od onih knjiga koje su morale da budu napisane.

- Druge knjige sam uglavnom pisao u dokolici, ali ovu knjigu sam pisao sa neizmernom strepnjom - pred takvim temama pesnik zanemi - govori nam Uljarević.

- Teodor Adorno je imao veliko nepoverenje prema kulturi i jeziku, u ophođenju sa zlom -`"Pisati pesmu posle Aušvica, to je varvarski", zapisao je on. A posle Jasenovca, posle logora smrti za decu, ne pokušati pisati, zar to nije varvarski?!

Uljarević naglašava da je taj problem jednako aktuelan i danas:

- Meni se učinilo da dokumentarna poezija može priteći u pomoć, danteovske slike koje nisu izmaštane, kakve mašta nikada ne bi dosegla - otuda u ovoj knjizi toliki navodi koji nam pomažu da ove teme promišljamo na koliko je moguće pribran način.Nisu to samo teme o tragediji srpskog naroda, o genocidu, o bombardovanju, o aparthejdu u novijoj istoriji u Crnoj Gori, to su teme o svekolikom, esencijalnom zlu, teme koje pokreću najdublja ontološka pitanja kojima niko nije dorastao - možda jedino grčki tragičari.

Ako je u jednoj od prethodnih knjiga progovorio u ime dečaka, izbeglice iz Sirije, koji je smrt našao na nesuđenoj obali svog izbeglištva: "Sve ću vas kazati kod Boga", u knjizi "Pepeo" pesnik se suočava s nekim od najužasnijih događaja Drugog svetskog rata i istorije koja je postala naša svakodnevica, zapazio je Gojko Božović, književni kritičar, pesnik i izdavač.

ODGOVARA NA IZAZOVE STVARNOSTI

ULjAREVIĆ važi za pesnika kritičko-ironijskog lirskog odgovora na izazove stvarnosti, iskrivljenog sveta i čoveštva.Objavio je više od dvadeset knjiga poezije i za njih dobio vredne nagrade u Srbiji, Crnoj Gori i širom regiona.

Njegova izdavačka kuća "Štampar Makarije" prethodnih godina imala je veliki uticaj na književnu i čitalačku javnost objavljivanjem značajnih istoriografskih i beletrističkih naslova.

Od logora i jama, ustaških zločina i progona, preko zločina Ozne i iskustva represivnog komunističkog poretka, do savremenih ratova i vojnih intervencija, zločina i ljudskih patnji, političkih manipulacija i ideološkog inženjeringa, pesnik istrajno razmatra prisustvo zla u istoriji i svakodnevici

- Zlo nije incident, čitamo u ovim etički uznemirenim i angažovanim pesmama, već je ono trajno prisustvo u ljudskom iskustvu koje neprestano menja forme u kojima se pojavljuje u različitim časovima istorije, ali ne menja intenzitet svoje objave. Kritički ton Uljarevićevih pesama polazi od njihove dokumentarne osnove. Počivajući na nekom upečatljivom detalju, odlomku iz dokumenata i arhiva, epizodi iz kakvog svedočenja, pesme Radomira Uljarevića pamte i svedoče, iznose pred nas i opominju u gotovo profetskom tonu - zaključio je Božović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru