BEOGRAD MU BIO U SRCU: Knjiga sa posvetom jedinog arapskog Nobelovca postala deo kolekcije muzeja "Adligat"

M. Mirković

16. 01. 2021. u 11:50

JEDINI dobitnik Nobelove nagrade za književnost u celom arapskom svetu, egipatski književnik Nagib Mahfuz, nije voleo da putuje.

БЕОГРАД МУ БИО У СРЦУ: Књига са посветом јединог арапског Нобеловца постала део колекције музеја Адлигат

Foto Privatna arhiva

Jedini izuzetak bili su njegovi dolasci u Beograd. Čak nije otišao ni u Stokholm na uručenje Nobelove nagrade, ali je voleo da dolazi u Beograd koji mu je bio u srcu, kao i ova zemlja koju je veoma poštovao. I sada ga mi, na neki način, ponovo dovodimo u Srbiju, zatvaramo jedan životni ciklus, što bi njemu, sigurno, bilo izuzetno drago.

POŠTOVANjE Gosti muzeja podsetili na piščevu ljubav prema Beogradu, Foto Privatna arhiva

Ovim rečima je Nj. e. ambasador Egipta Amir Aguvejli opisao egipatskog nobelovca, uručujući predsedniku "Adligata" Viktoru Laziću Mahfuzovu knjigu "Odjeci biografije" sa posvetom autora, koja je obogatila Zbirku Egipta u Muzeju knjige i putovanja.

Prijateljstvo sa tanaskovićem

U OVOM jedinstvenom muzeju, koji deluje pod krovom i okriljem Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", nalazi se i jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Egiptu u ovom delu Evrope, koja je formirana u saradnji sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva, čija je predsednica Aneta Đermanović prisustvovala primopredaji knjiga. Profesor Darko Tanasković, koji je lično poznavao egipatskog nobelovca, prisutnima je rekao nekoliko reči o tom poznanstvu.

POKLON Dragoceni primerak, Foto Privatna arhiva

Dragocenu knjigu sa posvetom na poklon je "Adligatu", uz nekoliko svojih knjiga, poslao književnik Muhamed Samavi, dugogodišnji predsednik Pen centra u Kairu, koji je 2019. posetio Muzej i ovo udruženje. Samavi je bio višedecenijski prijatelj slavnog pisca i upravo on je u Mahfuzovo ime u Stokholmu primio Nobelovu nagradu i održao govor u Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka 1988. godine.

- Književnik Nagib Mahfuz smatra se jednim od najznačajnijih arapskih književnika 20. veka. Njegove posvete su prava retkost i veoma su tražene među kolekcionarima. Smatra se jednim od prvih savremenih pisaca arapske literature koji se bavio temama realizma (egzistencijalizma) - rekao je Lazić primajući ovaj izuzetan dar.

- Egipatska literatura predstavlja najšira vrata arapske književnosti - naveo je ambasador Egipta. - Prethodnih godina unapređena je saradnja naših zemalja na planu kulture. Prvi put je Egipat učestvovao na Sajmu knjiga u Beogradu, na kojem je bio i počasni gost, a Srbija je prvi put predstavljena na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga, najvećem na svetu po broju posetilaca. Srbiju je posetila i grupa žena pisaca, čime smo takođe doprineli povezivanju ženskih lidera dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)