POGLED ISKOSA: Trideset pet godina Kolekcije "Vujasinović"

Dejan Đorić

19. 01. 2021. u 18:17

ZA kolekcionara Miloša Vujasinovića sakupljanje umetničkih dela je poziv i njegovo delovanje ne može da se meri sa "vikend kolekcionarima", koji rade kada su slobodni od svog pravog posla.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Тридесет пет година Колекције Вујасиновић

Foto privatna arhiva

Oni ne ulaze u trag delima koja kupuje strasni istraživač. Advokati, lekari i sakupljači koji imaju druge profesije, nemaju znanje iskusnog znalca. Vujasinoviću je to jedino zanimanje, a njegov osnovni cilj je da prepozna vrednost i nadgradi je, da umetničkom ostvarenju doda još na značaju. Dešifrovao je brojne potpise, sačuvao stotine predmeta od bacanja, bavi se time 24 sata. Smatra da onaj ko poseduje ozbiljnih 500 radova, od toga 100 kulturnih dobara, trebalo bi da ima podsticaj države. Zašto postoje udruženja numizmatičara i filatelista, a ne i kolekcionara? Država u tom ključnom delu nacionalne kulture nije prepoznala društveno koristan rad. Postoji potreba za formiranjem asocijacije koja štiti interese kolekcionara. Neviđena blaga kriju se u privatnom posedu, najčešće bez mogućnosti javnog uvida, a jedno od njih je kod poznatog beogradskog sakupljača Miloša Vujasinovića.

Prikupljanjem umetnina počeo je da se bavi 1985. godine i u njegovom vlasništvu je više hiljada različitih radova. Kolekcija "Vujasinović" pretežno je zasnovana na delima lepih umetnosti, slikarstvu (ne najviše), skulpturi, crtežu i grafici, ali su tu i fotografije, rukopisi, istorijski dokumenti, pisma, retke knjige, zanimljivi predmeti, razglednice itd. Poseban deo je filografska zbirka sa nekoliko hiljada autograma, na knjigama, fotografijama, razglednicama, kao i na rukopisima i pismima poznatih ljudi. Uz Selimira

Obradovića vlasnik je najveće zbirke kataloga o umetnosti, sa fondom od oko 15.000 kataloga, knjiga o umetnosti, monografija, brošura, fotografija, pisama i papira vezanih za umetnost. Deo kolekcije čini art-brut umetnost, zatim strani i ruski slikari, skulpture Matije Vukovića, Riste Stijovića, Bogosava Živkovića i dr. Pored Bojana Krljića, kolekcionara iz Inđije, ima najveću zbirku radova Uroša Toškovića, oko 150, od toga dvadesetak skulptura. Zbirka nije zasnovana na području Srbije, ili bivše Jugoslavije, već ulazi i u svetsko nasleđe, kao što je originalni Le Korbizjeov rad, zaveden u njegovoj fondaciji. Karijeru profesionalnog sakupljača Vujasinović je započeo u SAD, gde je živeo više od deset godina, posedujući i otuđujući na aukcijama mnoga dela američkih i evropskih umetnika. Ovde je otkupio brojne zaostavštine ili njihove delove, od čuvenog kolekcionara Jaše Smodlake, Bode Markovića do više stotina autograma Negoslava Točilovca, najboljeg poznavaoca i autora knjige o potpisima. Može se slobodno reći da kod nas nema takvog kolekcionara koji uzima sve što mu se dopadne, vođen instinktom, kupujući a često dobijajući u razmeni ili u vidu poklona. Dela u njegovoj zbirci uglavnom su potvrđena kao originali i često imaju sertifikat eksperta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)