AVANTURE VAMPIRA I KRALJEVIĆA MARKA: Izdanje prvih albuma našeg najdugovečnijeg strip-serijala "Vekovnici"

Marina Mirković

19. 01. 2021. u 13:47

OD prve knjige, objavljene 2007. godine u četiri broja "Politikinog zabavnika", strip-serijal scenariste Marka Stojanovića "Vekovnici" - koji danas živi u jedanaest albuma, izgradio je i potvrdio status najdugovečnijeg i možda najvažnijeg stripskog poduhvata u nas.

АВАНТУРЕ ВАМПИРА И КРАЉЕВИЋА МАРКА: Издање првих албума нашег најдуговечнијег стрип-серијала Вековници

Foto Privatna arhiva

Već uveliko kultni serijal, koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka, koji s kraja 18. veka susreću mitološka bića, ali i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić, te likove iz književnosti poput Fausta, D`Artanjana, Frankeštajna - u protekloj godini je najzad dočekao i izdanje u vidu integrala.

Na ideju o kreiranju integrala, neumorni strip pregalac iz Leskovca Stojanović, došao je "na zahtev publike" - prosto, prvih albuma nije bilo ni za lek, a interesovanje publike nije se smanjivalo.

Foto Privatna arhiva

Prva dva broja "Vekovnika" - "Rekvijem" i "Pasji život" (ova priča je dopunjena, što predstavlja ekskluzivu izdanja) nalaze se u ovom samostalnom autorskom izdanju Marka Stojanovića, koje u tvrdom povezu i koloru, na 134 stranice, predstavlja radove crtača Aleksandra Sotirovskog, Borivoja Grbića, Dejana Nenadova, Denisa Dupanovića, Marka Nikolića, Radomira Izgarevića, Tihomira Čelanovića i Vladimira Aleksića. Naslovnicu su radili Dalibor Talajić i Velibor Stanojević.

Stojanović je svoj dugogodišnji projekat i pokrenuo tako što je potražio pomoć mnogobrojnih domaćih strip crtača, sa idejom da svi oni daju svoj doprinos u stvaranju serijala - sa po nekoliko, besplatno nacrtanih tabli.

Sada, kada je serijal već uveliko etabliran, tražen i voljen i van granica naše zemlje, Marko odavno nema nikakvih problema sa nalaženjem crtača - na stripu je sarađivalo preko 250 strip-crtača iz Grčke, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Grčke, a kako kaže - spisak se čita kao "ko je ko" balkanskog stripa, što je i jedan od razloga što sve više strip-teoretičara iz sve većeg broja zemalja "Vekovnike" ne naziva srpskim, već balkanskim serijalom. Drugi razlog je to što su "Vekovnici" sem u matičnoj Srbiji objavljivani ili je u pripremi njihovo objavljivanje u Rumuniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Češkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Grčkoj..., a skoro svaki crtač bi poželeo da se nađe na spisku sa najpoznatijim regionalnim autorima, koji su perjanice najvećih amerikih, francuskih i italijanskih izdavača.

- Zato je jedan od albuma u integralu posvećen svima onima koji su čitali "Vekovnike", a drugi svima onima koji su sarađivali na njima - izražava svoju zahvalnost autor višestruko nagrađivanog serijala Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima