SKLONIŠTE ZA SLOBODU GOVORA: U Estoniji otvoren muzej posvećen zabranjivanim, spaljivanim ili cenzurisanim knjigama iz celog sveta

D. B. M.

19. 01. 2021. u 23:49

MOGU da garantujem slobodu govora, ali ne nužno i slobodu posle govora. Ove reči nekadašnjeg predsednika Ugande Idija Amina istaknute su na naslovnoj strani internet sajta na kome je predstavljen novi muzej u Talinu, u Estoniji. Neobičan muzej posvećen je knjigama iz celog sveta koje su zabranjivane, spaljivane ili cenzurisane.

СКЛОНИШТЕ ЗА СЛОБОДУ ГОВОРА: У Естонији отворен музеј посвећен забрањиваним, спаљиваним или цензурисаним књигама из целог света

Muzej u Talinu

Muzej vodi Džozef Maksimilijan Danigan, poreklom iz Škotske, koji već pet godina živi u Estoniji, gde studira na Univerzitetu u Talinu. Za slobodu govora i cenzuru Danigan se zainteresovao dok je živeo u Kini, ali je tek tokom master studija u oblasti društvenog preduzetništva u Talinu odlučio da otvori mizej.

- Sloboda govora do danas nije prihvaćeno ljudsko pravo. Želeo sam da podignem svest ljudi o dugoj istoriji cenzure, ali i da istaknem važnost slobode govora – rekao je Danigan estonskim novinarima. -Estonija je idealno mesto za ovakav projekat, jer ovde možemo da predstavimo knjige koje su i dalje zabranjene čak i u velikim zemljama. Nameravamo da pokrenemo istraživanje o istoriji cenzure u Estoniji, da se fokusiramo na vreme sovjetske okupacije.

Kolekciju čini više od sto knjiga koje su kategorisane po zemljama. U njoj su knjige koje su bile zabranjivane u Rusiji, Kini, Estoniji, Britaniji, čak i u SAD. Izdvojene su i knjige koje su iz različitih razloga spaljivane tokom istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a