ZA KNJIGU „NON IMPRIMATUR“: Uručenje nagrade „Dejan Medaković“ Dejanu Vukićeviću

D. B. M.

20. 01. 2021. u 00:00

U SVEČANOJ sali Gradske kuće u Novom Sadu danas u podne biće uručena nagrada „Dejan Medaković“ Dejanu Vukićeviću, za knjigu „NON IMPRIMATUR ili cenzura u bibliotekrstvu i izdavaštvu“.

ЗА КЊИГУ „NON IMPRIMATUR“: Уручење награде „Дејан Медаковић“ Дејану Вукићевићу

Prometej

Pored laureata, gostima će se obratiti Jelena Marinković, predsednica Skupštine Grada Novog Sada, dr Boško Suvajdžić, predsednik žirija i Zoran Kolundžija, direktor izdavačke kuće „Prometej“.  U umetničkom programu učestvuju Vuka Đurđević, Stefan Rakić i podmladak Fondacije „Laza Kostić“.

Podsetimo, na konkurs za nagradu „Dejan Medaković“ prispelo je devet knjiga, a u najužem izboru bile su „Kosovsko pitanje 1974-1989“ Petra Ristanovića i NON IMPRIMATUR Dejana Vukićevića. Ceneći izvanredan trud i naučni kapacitet koji je mladi istraživač Ristanović uložio u rasvetljavanje godina koje su dovele do „kosovske krize“, čije posledice još uvek traju, žiri se ipak, jednoglasno opredelio da nagradu „Dejan Medaković“ dodeli knjizi Dejana Vukićevića.

-Vukićević je napisao pitku, uzbudljivu, duhovitu i zastrašujuću knjigu o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas, u svim njenim pojavnim oblicima, mimikrijama, ketmanskim prividima, deformacijama, ali i „svetlim stranama“ cenzure, kao što je na primer obavezni primerak knjige u bibliotekarstvu. Pred nama je leksikon, enciklopedijski priručnik, bibliografsko, političko i anegdotsko štivo, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča koja ponire u najdublje kutove čovekovih mračnih strahova – obrazložio je odluku žiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)