ISPRAĆAJ PESNIKA NA ORLOVAČI: Sahrana Miljurka Vukadinovića sutra, opelo služi otac Petar Lukić

D. B. M.

20. 01. 2021. u 15:19

PESNIK, esejista, prozni pisac, antologičar i prevodilac Miljurko Vukadinović biće sahranjen sutra (21. januara) na groblju Orlovača. Otac Petar Lukić održaće opelo u kapeli u 11 časova, nakon čega će u 11 i 30 biti sahrana.

ИСПРАЋАЈ ПЕСНИКА НА ОРЛОВАЧИ: Сахрана Миљурка Вукадиновића сутра, опело служи отац Петар Лукић

PROMO

Vukadinović je preminuo u Beogradu, od posledica korone, u 68. godini.Pisao je na srpskom i rumunskom jeziku. Dela su mu prevođena na mnoge jezike, a poezija svrstana u značajne antologije u zemlji i inostranstvu.

U književnost je ušao 1977. zbirkom stihova "Slobodno Sredozemlje", posle koje je usledilo još 20 pesničkih knjiga, među kojima su "Poljski radovi", "Vodena republika", "Čini i kučine", "Svoje vode gospodar", "Vevčanica". Nekoliko zbirki objavio je i na rumunskom jeziku, a na srpskom tri prozne knjige od kojih je "Muška priroda" imala tri izdanja. Dobitnik je niza nagrada, kao što su "Zlatna struna", "Rade Drainac", "Pečat kneza Lazara", "Arka", "Povelja Karađorđe", "Pavle Bihali". Laureaut je i međunarodnih priznanja, nagrade "Nikita Staneskui" i Orden sa zlatnim vencem "Mihaj Eminesku" Republike Moldavije.

Preveo je više od trideset knjiga i dve antologije. Njegova poezija i proza prevođena je na desetak svetskih jezika, a poezijom je prisutan u najznačajnijim antologijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za poeziju, prozu i prevođenje. Bio je urednik tribine "Francuska 7" Udruženja književnika Srbije.

Bio je urednik tribine "Francuska 7" Udruženja književnika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)