"VREME ZLA" ZA JUBILEJ: Idući u susret stogodišnjici rođenja Dobrice Ćosića "Laguna" ponovo objavljuje njegovu čuvenu trilogiju

D. B. M.

20. 01. 2021. u 15:37

KRAJEM ove godine navršava se sto godina od rođenja akademika i pisca Dobrice Ćosića (1921-2014). Idući u susret jubileju "Laguna" ponovo objavljuje njegove romane iz trilogije "Vreme zla". Pre skoro dva meseca objavljen je "Grešnik", uskoro izlazi drugi deo trilogije - roman "Otpadnik", a do proleća bi trebalo da se pojavi i "Vernik", kada očekujemo i emitovanje televizijske serije po Ćosićevom delu.

ВРЕМЕ ЗЛА ЗА ЈУБИЛЕЈ: Идући у сусрет стогодишњици рођења Добрице Ћосића Лагуна поново објављује његову чувену трилогију

Zoran Žestić/Tanjug

Zoran Žestić/Tanjug

PROMO

Ćosić je jedna od najznačajnijih figura srpske istorije i književnosti druge polovine 20. veka. U književnost ulazi 1951. godine sa svojim prvim romanom "Daleko je sunce", prvim modernim romanom o jugoslovenskoj revoluciji koji je predstavljao kritiku revolucionarnog terora. Roman je preveden na tridesetak jezika, a samo u SSSR-u štampan u 1.600.000 primeraka. Zatim objavljuje romane: "Koreni" (1954), "Deobe" (1961), "Bajka" (1965), "Vreme smrti" (tetralogija, 1972-79), "Vreme zla" - trilogija "Grešnik" (1985), "Otpadnik" (1986) i "Vernik" (1990), "Vreme vlasti I" (1996) i "Vreme vlasti II" (2007). Dobitnik je Ninove nagrade dva puta, za romane "Koreni" i "Deobe".

Udruženje književnika Srbije dodelilo mu je 1986. Nagradu UKS za izuzetan značaj za književno stvaralaštvo. Povelju Zadužbine Jakova Ignjatovića iz Budimpešte dobio je 1989. godine. Njegoševa nagrada uručena mu je 1990. godine na Cetinju za troknjižje Vreme zla.Dva puta je dobio tradicionalnu godišnju nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju domaću knjigu. Povodom sedamdesetog rođendana dobio je 1991. godine specijalnu Vukovu nagradu. Juna 1993. dodeljena mu je književna nagrada "Zlatni krst kneza Lazara", dok je roman "Vreme vlasti" višestruko nagrađivan (Kočićevo pero, Nagrada "Laza Kostić" , "Meša Selimović" , "Petar Kočić" , Kočićeva nagrada , nagrada "Svetozar Ćorović" , a ugledni švajcarski list "Nuvo Kotidijen" je, na osnovu ankete među čitaocima u toj zemlji, početkom maja meseca 1996. ovaj roman proglasio jednim od sedam najboljih evropskih romana). U Moskvi je maja 2010. postao prvi dobitnik nagrade "Puškin" za izuzetne zasluge u književnosti, a u okviru Prvog slovenskog foruma umetnosti "Zlatni vitez" predsednik udruženja pisaca Rusije Valerij Ganičev uručio je Ćosiću i nagradu "Zlatni vitez" za književno stvaralaštvo.
Dela Dobrice Ćosića prevedena su na tridesetak jezika, a svi romani prevedeni su na francuski gde su dobili najveće pohvale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)