KADA TRI DANA PROMENE SVE: Posle filma, stiže serija "Vikend sa ćaletom" od 25. januara, na Novoj S

J. BANjANIN

22. 01. 2021. u 15:45

EMOTIVNI film "Vikend sa ćaletom", reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića, pobrao je brojne pozitivne kritike stručnjaka i publike.

КАДА ТРИ ДАНА ПРОМЕНЕ СВЕ: После филма, стиже серија Викенд са ћалетом од 25. јануара, на Новој С

Foto Promo

U nimalo povoljnim okolnostima za bioskope, ovaj naslov bio je najgledaniji u 2020. godini, a do sada ga je pogledalo više od 65.000 ljudi. Istoimena serija, od sedam epizoda, biće emitovana na kanalu Nova S, od 25. januara, ponedeljkom, u 21 čas.

Autor gledanih i nagrađivanih filmova "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Smrt čoveka na Balkanu", "Smrdljiva bajka", u novoj tužnoj komediji okupio je impresivnu glumačku ekipu, koju predvodi Nenad Jezdić u ulozi glavnog junaka Kašike. Njegovog sina Ognjena igra Vasa Vraneš, najboljeg druga i mentora Batu Konja tumači Bane Vidaković, dok su u ostalim ulogama Miodrag Krstović, Katarina Radivojević, Anja Alač, Srna Lango, Boris Milivojević, Jelena Đukić, Marko Gvero, ali i fudbaler Vujadin Savić.

Nakon saznanja da je teško bolestan i da mu je ostalo još nekoliko nedelja života, Milorad Mitrović Kašika, sredovečni beogradski kriminalac, poželi da provede vikend sa svojim otuđenim jedanaestogodišnjim sinom, koga nije video pet godina. Dečak je zbunjen mnogim događanjima koja su mu nametnuta u životu i pokušava da shvati čime se njegov tata bavi, zašto su mu se roditelji rastali, kako da se postavi prema potogodišnjoj sestri koju nije rodila njegova mama... Ogi je u početku rezervisan i u stalnoj borbi između želje da udovolji ocu, koji je smrtno bolestan, i poštovanja školskih obaveza i časova klavira.

Kašikina želja je da tokom instant-kursa "mačo" vaspitanja, od sina, umetničke duše, stvori muškarca po svojoj meri, osposobljenog za ulicu. I sve to u vrlo ograničenom vremenu. Upravo ta žurba, osećaj vremenskog tesnaca i potreba da ga od petka do ponedeljka načini muškarcem, stvara i komične i melodramske situacije. Jer, za život i vaspitanje treba mnogo više od jednog vikenda.

Autor Miroslav Momčilović, u intervjuu za "Novosti", objasnio je da je "Vikend sa ćaletom" posvećen mnogim starim beogradskim mangupima koje je poznavao:

- Ta stara generacija polako nestaje sa scene, jer dolaze mlađi, agresivniji, brutalniji. Detinjstvo i mladost sam proveo na Novom Beogradu, okružen tipovima poput Kašike. Nikad mi niko od njih nije naudio. Često sam doživljavao da neko takav za kafanskim stolom priča o svom sinu ili ćerki, nazdravlja u njihovo ime, slavi njihove rođendane, naravno, bez slavljenika. Onda, pred zoru, shvatiš da sina ili ćerku nije video nekoliko godina, i da je njegova ljubav samo u rečima.

Kašika je brz na obaraču, brzo misli i kao takav je vrlo opasan, ali uživa respekt i među kriminalcima i među policajcima. On nikako ne može da se pomiri sa tim da mu je sin, pod uticajem majčinog vaspitanja, izrastao u osećajno dete. Iz vizure oca odraslog na ulici, dečak koji se sa 12 godina nikada nije potukao niti posvađao, zaista je u ozbiljnom problemu. Iz perspektive deteta je suprotno - bio bi u problemu da se tuče.

Rigidnom liku, kakav je Kašika, predstavniku određenih shvatanja, predrasuda, poštovaocu nelogičnih pravila, koji smatra da su tri stuba srpstva vojska, crkva i Zvezda, Nedad Jezdić udahnuo je život i pružio priliku da bude otac.

- Strog, prek karakter otvara se i u tih 72 sata provedenih sa sinom i uči lekciju života - da pruži i primi ljubav. Mi povlačimo iz kuće mnoge stvari, neke su pozitivne neke negativne. Reč je o urođenim i stečenim ožiljcima - objsnio je Jezdić i postavio pitanje šta ostavljamo svojoj deci i da li je moguće prekinuti ili barem oplemeniti lanac lošeg nasleđa. - Moj prijatelj, koji je analizirao reč "sreća", zaključio je da ona potiče od reči "srešćenije", a to je sretanje. I to je suština sreće - da se istinski i emotivno susretnemo jedni s drugima.

Za samo jedan vikend, zahvaljujući sinu, menja se Kašikin odnos prema životu, ali i sebi samom.

POSLEDNjI DžEJOV ANGAŽMAN

JEDNA od zvezda "Vikenda sa ćaletom" je i pevač Džej Ramadanovski, koji nas je nedavno napustio. Mala, ali efektna uloga bila je poslednji profesionalni angažman popularnog folkera.

Foto Promo

- Posebno mi je drago što se Džej pojavio, i to u ulozi koja nije ni mala, ni laka. Snimali smo zajedno dva dana, ali smo se družili mnogo više - ispričao je Miroslav Momčilović za "Novosti". - Upoznali smo se pre nekoliko godina na Dorćolu. Pričali smo mnogo o filmu i obećao sam da ću da mu pošaljem scenario. Pitao me je kako se zove film. Kad sam mu rekao "Vikend sa ćaletom", uzvratio mi je: "Ne moraš da šalješ, igram, jer sam odrastao bez ćaleta". Tako je krenula ta emocija. Inače, on je odrastao u domu, pa ga je učiteljica iz Osnovne škole "Braća Baruh" uzela kod sebe i pomogla mu da napravi karijeru. Džej je bio jedan od onih ljudi koji imaju harizmu, zrače i vuku pažnju na sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru