PROJEKAT “FRANKOFONIJA I NARODNO POZORIŠTE”: Novi koroak u zbližavanj kulture Francuske i Srbije

V.V.S.

21. 01. 2021. u 16:13

SPORAZUM o projektu „Frankofonija i Naradnog pozorišta“ potpisan je juče u Narodnom pozorištu u Beogradu, a potpisali su ga upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar i ataše za kulturu Ambasade Francuske u Beogradu Katrin Fodri.

ПРОЈЕКАТ “ФРАНКОФОНИЈА И НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ”: Нови короак у зближавањ културе Француске и Србије

Foto: Narodno pozorište

Tema sporazuma je predstavljanje i javno čitanje savremenih drama francuskih autora koje će održavati na sceni nacionalnog teatra, a učestvovaće mladi umetnici i članovi ove kuće.

Sporazum obezbeđuje uslove da Francuski institut u Beogradu u Narodnom pozorištu napravi pregled savremene francuske dramaturgije i daje priliku za stvaranje mladim rediteljima, glumcima i čitavom našem ansamblu – istakla je Vujić i dodala da će takvi događaji biti od velike važnosti za našu kulturnu javnost.

Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Beogradu, čestitao je slavu (Svetog Jovana) zaposlenima u Narodnom pozorištu i rekao:

Čast nam je da sklopimo sporazum sa Narodnim pozorištem u cilju promocije stavaralaštva francuskih pisaca. Čitanja savremenih drama francuskih autora veoma su dragocena jer predstavljaju novi korak u zbližavanju dve kulture. To je prilika da se kulturna javnost u Srbiji upozna sa novom generacijom francuskih dramskih pisaca – naglasio je Buar.

Inače, reč je o mladim francuskim autorima Lusi Depo, Zerar Votkins, Loran Movinje, David Lesko, Frederik Sontag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)