NARODNI MUZEJ DOBIO ZGRADU NA TERAZIJAMA: Centralni institut za konzervaciju pripojen ovoj ustanovi

D. B. M.

22. 01. 2021. u 15:12

CENTRALNI institut za konzervaciju pripojen je Narodnom muzeju u Beogradu. Odluka o spajanju objavljena je 15. januara u „Službenom glasniku“, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, odnosno sutra (23. januara). U obrazloženju je navedeno da će Narodni muzej preuzeti imovinu, prava i obaveze CIK-a, kao i zaposlene.

НАРОДНИ МУЗЕЈ ДОБИО ЗГРАДУ НА ТЕРАЗИЈАМА: Централни институт за конзервацију припојен овој установи

TOB

- Direktor Narodnog muzeja podneće nadležnom sudu prijavu za upis u registar promene, u roku od sedam dana od dana njenog stupanja na snagu, i po izvršenom upisu u registar obavestiće Ministarstvo kulture i informisanja. Centralni institut za konzervaciju prestaje sa radom danom brisanja iz registra kod nadležnog suda – objašnjeno je u odluci.

Zanimljivo je da je ova odluka, o kojoj se spekulisalo, doneta u tišini. Vesti nema ni na sajtu Narodnog muzeja, niti Centralnog instituta za konzervaciju. Na naslovnoj strani sajta CIK-a i dalje stoji informacija da su 5.8.2020.  završeni radovi na rekonstrukciji i sanaciji zgrade na Terazijama 26, koju je finansirala Vlada Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja, u iznosu od 35 miliona dinara.

- Reč je o zgradi iz dvadesetih godina prošlog veka, projektovanoj u duhu arhitekture akademizma, koja se nalazi na parceli „Palate Anker”, u najužem centru Beograda. Sanacijama krova i međuspratne krovne konstrukcije, u prvoj fazi 2018. godine, kao i sanacijama balkona i fasada prema Balkanskoj ulici, Hotelu Moskva i Terazijama, koje su upravo završene, objekat je posle 70 godina ponovo dobio autentičan izgled uz povećanu energetsku efikasnost, kao i bezbednost za zaposlene, ali i sve građane koji se kreću Balkanskom ulicom - piše u saopštenju.

Dvorišna zgrada na Terazijama 26 (830 kvadrata) pre više od deset godina ponuđena je Narodnom muzeju, da se u njoj smeste zaposleni dok traje rekonstrukcija zdanja na Trgu republike. Tadašnjem rukovodstvu Narodnog muzeja taj prostor se nije dopao, pa je pripala tek osnovanom institutu za konzervaciju. Pre pet godina CIK je dobio na korišćenje još 367,85 kvadrata u prizemlju sa ulazom iz Balkanske ulice.

Institut je 2009. godine osnovala Vlada Srbije uz pomoć italijanske Vlade (koja je donirala 974.462 evra) sa ciljem unapređenja zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji i regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)