OVAKO SU MIRU FURLAN DOČEKALI U ZAGREBU: Stan u kojem je rođena su joj oduzeli - na ulici je mogla čuti nastrašnije uvrede o sebi

Novosti onlajn

22. 01. 2021. u 13:39

GLUMICA Mira Furlan preminula je u 66. godini, a vest je objavljena na njenom zvaničnom nalogu na Tviteru.

ОВАКО СУ МИРУ ФУРЛАН ДОЧЕКАЛИ У ЗАГРЕБУ: Стан у којем је рођена су јој одузели - на улици jе могла чути настрашније увреде о себи

Foto: Printscreen/Jutjub/ Net TV

Mira Furlan glumila je u brojnim kultnim jugoslovenskim filmovima, da bi devedesetih karijeru nastavila u Americi. "Varajeti" prenosi da je Mira Furlan preminula u sredu, a autor serije "Vavilon 5" Majkl Stražinski je na društvenim mrežama objavio da je njeno zdravlje duže vreme u lošem stanju, ali i da su se nadali da će se oporaviti.

2001. godine, nakon 10 godina izgnanstva iz sopstvene Zemlje, Mira Furlan se vratila u Zagreb.

- Posle skoro desetogodišnjeg izbivanja iz rodne Hrvatske i pečalbe po belom svetu, najviše po Americi, poznata glumica jugoslovenskih prostora, Mira Furlan, odličila je da se 2001. godine, prvenstveno vođena nostalgijom, poseti "stari kraj".

- Najpre inkognito, sa sunčanim naočarima i pomalo promenjenom frizurom. Kada je led probijen savladana trema i strah od susreta sa hrvatskom policijom, ali i onih slučajnih na ulici, gde su je ne tako davno zvali i "srpskom kurvom", zbog udaje za Srbina Gorana Gajića, odlučila se da poseti, ali i da se vrati u rodni Zagreb. Ovo sa posetom je nekako i išlo. Doći u Zagreb, sa ponekom dolarskom novčanicom, odsesti u nekom hotelu i po mogućnosti što više potrošiti, svakako je dobrodošlo. Ali vratiti se još i u svoj stan... To u Hrvatkoj već teže ide - pisali su tada domaći mediji.

Presudom "u ime Republike Hrvatske", u sudskom procesu koji je dve godine nakon njenog odlaska pokrenuo grad Zagreb, Miri Furlan oduzeto je stanarsko pravo na stan u kome je rođena i koji je nasledila od svoje bake.

- Ova presuda "u ime Republike Hrvatske", za mene je definitivno nedvosmislena poruka da se ne zavaravam i da ne očekujem da će se stvari između mene i zagreba u skorije vreme promeniti. Ironično je da je sudski proces započeo pre više od devet godina, a da je dovršen sada, kada se vlast promenila, i kada je navodno, demokratija pobedila. Žao mi je što sam se usudila poverovati da postoji potreba za dijalogom. Najlepše zahvaljujem na delotvornom leku protiv nostalgije, pravom hrvatskom ljutom leku, koji mi je tako promtno odaslan u formi ove presude. Grad Zagreb koji me je tužio, tako je izvojevao pobedu i ja mu od srca čestitam. Živeli! Hvala vam na novom izgonu! - izjavila je tada posle presude Mira Furlan.

Foto: Pritscreen/Jutjub/ YU 0 Laki Jugoslovenski partizani

Pored toga što joj je oduzet stan, Mira Furlan je morala da plati i sudske troškove u iznosu od 3.390 kuna.

- Sve je na neki način izmešano, sudski proces oko stana i moja intimna potreba za Zagrebom. Zaželela sam se nekih meni poznatih dragih ljudi, nekih zagrebačkih prostora i ulica, o tome svemu sam u poslednje vreme u Americi sve češće maštala - objašnjavala je tada svoje putovanje u Zagreb poznata glumica.

Ali u Zagrebu, u Petrovoj 2b u centru, naišla je na zatvorena vrata svoga stana. I naravno, u stanu na negostoljubive stanare. Njen stan useljen je još 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju